Часът на сърдитите души

Бродещи души излизат на бунт всяка вечер на Централните софийски гробища. Духовете на мъртъвците, които не са били опети по канон, се реят над паметниците си, щом падне здрач. Това разказаха пред „Зодиак“ свещеници, които от години служат на покойниците.

По думите им душите не само излизат, но и дори общуват помежду си, а по-сензитивните сред нас могат да ги видят и усетят.

„Не стойте тук след 18 часа. Тогава духовете излизат като сенки и летят над паметниците. Те дори общуват помежду си - разказва отец Георги Гелеменов и допълва: - Всички други отричат, но аз не.“

По думите му дори и да не вярваш в това, не означава, че духове няма. Точно обратното - всички излизат от земята и тръгват сред живите, останали в най-големия гробищен парк у нас.

„Аз съм много стар гробищен работник и специалист по историята на духовете. Не всеки ги вижда. Трябва да се почувства лек полъх, когато излизат от небитието. Излизат вечер, говорят си. Чувства се едно леко свистене около тях. Долавя се, но не от всеки, трябва да си по-сензитивен“, описва преживяването сред свръхестественото духовникът.

Попският парцел е един от най-страшните. Там под номер 46 мъртъвците не са опети според канона и нощем духове на свещеници излизат и се бунтуват, защото е нарушен църковият ред.

„Любопитна подробност е, че Фердинанд дава този парцел на Антим I за погребение на свещеници. Обаче църквата го преотстъпва на общината след някоя и друга година. Сега всъщност свещениците ги гъчкат един върху друг, въпреки че по правило трябва да се полагат при енорийската си църква и те не намират покой, а излизат на бунт“, разказват духовниците.

Бунтът на неспокойните души плаши всички, които работят на гробищата. Страхът е погълнал дори гробищната мафия, която от години действа необезпокоявано тук, научи „Зодиак“.

Не смеят да си признаят какво са виждали дори чистачите, които прекарват часове сред гробовете. Не крият, че още ги побиват тръпки, докато разтребват между плочите и урните. Историите обаче оставят за себе си, защото се притесняват да не останат без работа и да не си навлекат гнева на ръководството.

Семейните гробници таят връзка с отвъдното

Едно от местата, където духовете се явяват най-често, са семейните гробници. На местата за вечен отдих на известните фамилии, погребани тук, все още има бунтуващи се души. Обяснението на духовниците е, че дори след повече от век те още не могат да намерят покой.

Около тях не можеш да зърнеш работници, защото именно по тези места те срещат души от отвъдното и побеляват от страх.

„Вярно е, че около семейните гробници витаят духове. Гробищните работници ги е страх не от живите, а от мъртвите“, тълкуват свещениците и казват, че появи ли се слух за нов призрак, на всички им се изправят косите.

Такъв бил случаят с видеоклип на дух, който излиза от семейна гробница. Твърдяло се, че тя е на Централните софийски гробища. „Оказа се, че разтворената гробница изобщо не е в България. Историята беше от Франция, но тук всички бяха умрели от страх“, спомня си отец Гелеменов.

Призракът с наметалото

„Минете през католическия парцел. Вляво от него има статуя без глава. Тази статуя вечер надява наметало, качва се на трамвая от спирката пред гробищата, слиза на следващата и се връща пеша. Не знам защо го прави, само тя си знае. Това не е измислен разказ. Става въпрос за италианска фигура на бродеща душа, която е неопята“, разказва отец Георги Гелеменов.

Единственият начин призракът да намери покой е да бъде въведен в отвъдното по каноните на вярата.

Големците почиват в мир

Противно на очакваното едно от местата, където душите не излизат, е правителственият десети парцел. Тук покойниците са най-вече атеисти, но въпреки това са били погребани по правилата и на тях е било организирано опело. Затова духовете на големците са намерили покой.

„Последното такова погребение беше на Иван Славков-Батето. Той също бе опят по канон“, разказват просветените във вярата.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"