Как да попълним минералните дефицити на тялото

При боледуване, диети, стрес имаме нужда от повече минерали за нормалното функциониране на организма

Всички болести, без изключение, започват от „разболяване” на клетките на тялото. Те изпадат в дисбаланс по различни причини - интоксикация, неправилно хранене, деминерализация. Потребността ни от минерални соли нараства при стрес, интензивна работа, физическо натоварване, заболяване, преходни периоди в живота (фази на растеж и бременност), при прием на медикаменти, ако живеем в екологично неблагоприятна среда. В това описание може да се разпознае почти всеки един от нас. Минералните соли бързо се изчерпват, a те са от основно значение за нормалното функциониране на организма ни, обяснява д-р Георги Хаджиев, лекар хомеопат и Шуслеров терапевт, преподавател по класическа хомеопатия към Асоциацията на лекарите хомеопати в България, от Велико Търново.

Недостигът на минерали не може да се компенсира с добавки

Когато изпадне в минерален дисбаланс, клетката се „заключва” – т.е. става нечувствителна към минералите идващи отвън. Затова колкото и да се приемат с храна, като добавки или дори под формата на медикаменти, те не могат да бъдат усвоени от тялото. Ако имаме недостиг на калций например, колкото и да опитваме да си го набавим от храна или хранителни добавки, той не се усвоява и дефицитът му остава, както и страданията свързани с него. Или колкото и да приемаме желязосъдържащи лекарства, забелязваме, че нашата анемия много бързо се завръща. Каква е причината?

За да преодолеят даден дефицит, клетките имат нужда от минерал, но в специална форма и вид – силно разреден, с определена йонизация и други специфични характеристики, за да може да премине през клетъчните мембрани и да се усвои. Такива са минералните соли на д-р Шуслер, произведени на хомеопатичен принцип, които проникват безпрепятствено в изпадналата в дефицит клетка и възвръщат баланса й. Едва тогава тя става чувствителна и може да абсорбира и обработва минералите идващи отвън от храната, добавките или медикаментите, коментира хомеопатът.

Резките промени в живота дестабилизират организма

При всички обстоятелства, когато човек променя нормалния си ритъм на живот драматично – боледуване, диети, стрес, раждане и др., тялото има нужда от повече минерали, за да поддържа адаптационните си процеси. Затова в подобни ситуации можем предварително да попълним минералните си резерви – т.е. да направим една цялостна реминерализация и да се погрижим организмът ни да работи по начин, осигуряващ ни здраве.

Реминерализация е важно да се направи след всяко дълго боледуване или след изтощаване поради умствени, физически или психоемоционални натоварвания. Много добре действа и сезонно, например при силни реакции при смяна на сезоните като пролетна или есенна умора. И в други периоди от живота цялостното попълване на минералните дефицити е много важно – преди и след раждане, по време на активни ваксинации при деца. В сезона на често развитие на остри респираторни заболявания, при смяна на мястото на живеене, при прием на много медикаменти (полипрагмазия, при хронично болни хора). Реминерализацията е подходяща и при чести неразположения, които не могат да се определят като болести (безсъние, главоболие, изтощение, сковани стави с леки болки, чест стомашен дискомфорт, спадове на кръвното, растежни проблеми и други). Идеята е организмът да се снабди с всички минерали, от които има нужда, за да функционира правилно и да реагира адекватно при повишени изисквания към него от метаболитно, имунно, хормонално, психоемоционално и друго естество. Човек има нужда поне 2 пъти в годината от подобно реминерализиране. При някои специфични обстоятелства и по-често, съветва д-р Хаджиев.

При дълго боледуване с изтощаване на организма, при инвалидизация, състояние след операция и др. подобни терапевтът трябва индивидуално да определи конкретните параметри на лечението с Шуслерови соли.

Лесна схема слага край на дефицитите

Пълната реминерализация може да бъде проведена по препоръка на Шуслеров терапевт, съобразно индивидуалните особености на пациента. Или пък да се използва рутинна схема, подходяща за всички хора. Тя е много лесна: понеделник се приемат натриевите соли - сутрин сол №8, на обяд №9, вечер №10. Вторник се приема само Шуслерова сол №3 - сутрин, обед и вечер. В сряда са калиевите соли - сутрин №4, на обяд №5 и вечер №6. В четвъртък – сутрин, обед и вечер сол №7. Петък идва ред на калциевите соли – сутрин №1, на обяд - №2, и вечер - №12. В събота – сутрин, обед и вечер се приема само сол №11. В неделя се почива. На прием се смучат по 5 таблетки от всяка сол или се разтварят в чаша топла вода и течността се пие бавно, на малки глътки. Това разпределение не е случайно, то се дължи на много задълбочени проучвания по отношение на усвояемостта от организма и самата същност на всяка минерална сол.

„Чрез детоксикация, рационално и балансирано хранене и реминерализация е най-естественият и траен начин да влияем върху заболяванията. На всичките си пациенти препоръчвам да включват и реминерализация с Шуслеровите соли на Немския хомеопатичен съюз като част от терапията, от която се нуждаят. Защото, ако в организма има дефицити, той не се поддава на лечението – просто няма ресурси, с които да реагира на терапевтичните усилия”, обяснява специалистът.

Тялото дава ясни знаци при минерален дисбаланс

Даден минерален дефицит се демонстрира винаги с оплаквания и симптоми, които лесно могат да се разпознаят. Например: остро възпаление, с висока температура, болка, зачервени лигавици и оток от възпалителен характер е знак за изчерпване на железен фосфат – Шуслерова сол №3. Обилната секреция на лигавиците, с жълто-зелен цвят, продължаваща дълго време говори за изчерпване на минерала калиев сулфат - сол №6.

Има още един начин, който може да ни помогне да открием кои органи или тъкани са с минерален дефицит. Тъй като различните Шуслерови соли имат определени органи и системи, върху които оказват много силен възстановителен ефект. Например соли №8 и №10 имат най-голямо значение за бъбреците, уретерите, пикочния мехур и изобщо цялата уринарна система. Те са подходящи да се приемат при абсолютно всички отклонения на тази система – образуване на камъни, възпаления, кисти, деформации, функционални смущения (например нощно напикаване) и др. Най-чувствителни към всички видове чревни смущения са сол №3 и сол №10. И те са подходящи да се приемат за всички видове чревни проблеми – запек, диария, подуване, куркане, гастрит, раздразнено дебело черво, спазми, газове. Чернодробната система е най-чувствителна към сол №6 и №10, които помагат при проблеми на черния дроб като жълтеница, възпаления, стеатоза и др. Всички жлези, секретиращи хормони, са особено чувствителни към соли №4 и №7, които могат да се приемат при възпаления, възли, хипо- или хиперфункция на щитовидната жлеза. Примери могат да се дават много, важното е, че солите могат да се приемат без опасност от предозиране и странични ефекти, съветва д-р Хаджиев. Винаги ще окажат благотворен ефект, защото действат в много посоки и на много органи и системи.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"