Владимир Чуков: Атентаторът от Ансбах е бил радикализиран много преди да влезе в България през 2013 година

Атентаторът от германския град Ансбах, който миналата неделя се самовзриви и рани 15 души, е бил радикализиран много преди да влезе в България през 2013 година. Това каза пред БНТ арабистът проф. Владимир Чуков, като се позова на седмичното издание на "Ислямска държава" - списанието "Ан Наба".

Далил, който пред камерата на БНТ през 2013 година разказва, че е загубил семейството си в Сирия, че е учител по математика, оплаква се, че е бил измамен и останал без пари у нас, очевидно е заблудил българските власти.

Всъщност, той е бил специалист по коктейли "Молотов", обиколил е различни радикални групировки, сред които фронта "Ан Нусра". След влизането на ИДИЛ в Сирия той става неин член и последовател на призивите за нападения срещу по думите на джихадистите "кръстоносците" в техните държави.

Далил е имал съучастник в Германия и е възнамерявал да направи коктейл Молотов, да влезе на концерта и да се самовзриви, пише в седмичния бюлетин на "Ислямска държава", обясни Чуков.

"Много често те си приписват неща, които реално не са ги свършили. Но изцяло да се измисли тази история, че преди 2011 година, той просто е бил джихадист, нали, дават конкретни детайли от това, което е правил в Сирия. Между впрочем, преди това в Ирак. Този човек много отдавна се е радикализирал, още преди да дойде в България - обясни проф. Чуков - Той е бил търсен. Тъй като е бил специалист по хвърляне на коктейл Молотов по полицията, по полицейски участъци. И очевидно, той е имал досие. Просто е бил търсен, тъй като е изчезнал. Ето това трябва да се провери веднага - кой е Мохамед Далил? Нещо говори ли им? Особено за полицията в Халеб, но знаете връзките там са никакви, няма такива и когато дойде тук, казват, започват истории, измислици и т.н."

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"