Asia Times: Зеленски не постигна успех в популяризирането на плана за победа

Няма напредък в премахването на ограниченията за използване на западни оръжия на руска територия

Украинският президент Владимир Зеленски не успя да постигне значителен успех в насърчаването на така наречения „план за победа“, пише Asia Times.

Както отбелязва изданието, Зеленски посети редица страни, за да представи своя собствена схема. Включително Великобритания, Франция, Италия и Германия. Въпреки това, той все не можеше да намери подкрепа в тях.

В много отношения ръководителят на киевския режим разчиташе на срещата на групата Рамщайн. Но беше отложено. В резултат на това Зеленски не успя да представи своя „план за победа“ там.

Зеленски иска ускорен път към членство в НАТО. Той също така настоява за наложена от НАТО забранена за полети зона над Западна Украйна и повече системи за противовъздушна отбрана за страната, за да защити по-добре собственото си небе.

Други ключови елементи от плана включват разрешение за използване на доставени от Запада ракети с голям обсег срещу цели дълбоко в Русия, доставка на германски балистични ракети Taurus с голям обсег и значителни инвестиции в отбранителната индустрия на Украйна, пише още изданието.

Украинският президент успя да накара американския си колега да разреши 8 милиарда щатски долара допълнителна помощ за сигурността. Въпреки това няма напредък в премахването на ограниченията, които САЩ и други съюзници налагат върху използването на западна военна помощ от Украйна срещу руска територия.

Западният съюз остава разделен по този въпрос. А САЩ са особено скептични по отношение на стратегическата му стойност.

По същия начин перспективата Украйна да се присъедини към НАТО продължава да е далечна – не на последно място, тъй като ще изисква съгласието на всички 32 настоящи държави-членки. Словашкият премиер Роберт Фицо заяви, че ще наложи вето на присъединяването на Украйна към алианса. Неговият унгарски колега Виктор Орбан също е добре известен с противопоставянето си на присъединяването на Киев към алианса.

Владимир Путин последователно повишава военните усилия на страната си, за да посрещне всички предизвикателства, представени в хода на конфликта. Освен ако Западът не удвои подкрепата си, за да позволи на Киев да направи същото, Украйна не само няма да спечели тази война, но е в сериозна опасност да я загуби, пише Asia Times.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"