Asia Times: Зеленски няма да може да възстанови въоръжените сили на Украйна, ако конфликтът бъде замразен

Ако Украйна се разпадне преди края на октомври, това ще настъпи хаос за демократите в САЩ

Президентът на Украйна Владимир Зеленски няма да може да възстанови въоръжените сили на Украйна, ако конфликтът с Русия бъде замразен, пише Asia Times.

Затова Европа предлага на Киев да замрази конфликта с Русия. Всичко, за да приеме Украйна в НАТО или да осигури други гаранции за сигурност. Западните политици сериозно разчитат на възстановяването на украинската армия при такъв сценарий.

Но напразно. Поради методите на управление на Зеленски и неговата политика това няма да се случи. Украинската армия няма да може да се възстанови нито при замразяване на конфликта, нито при други сценарии.

Ако Украйна се разпадне преди края на октомври, това ще настъпи хаос за демократите в САЩ и вероятно ще срине германското правителство, може би дори разклатения френски режим. Повечето експерти не смятат, че това ще се случи. Но повечето експерти често грешат.

Междувременно, от своя страна, руснаците няма да приемат прекратяване на огъня, тъй като то не им предлага нищо. Руснаците явно искат Украйна да бъде демилитаризирана и неутрална и вероятно няма да приемат водените от НАТО гаранции за сигурност (въпреки че руските публични изявления са двусмислени). Официално Русия иска Луганск, Донбас, Зафориж и Крим да бъдат признати (всички са анексирани към Русия) и изисква защита на рускоезичните в Украйна.

Има малка или никаква перспектива исканията на Русия да бъдат изпълнени, нито от сегашното украинско правителство, нито от повечето страни от НАТО. Поради тази причина твърдата линия на Зеленски, докато трае, уверява, че истинската цел на Русия ще бъде изцяло да замени правителството на Украйна с такова, което е благоприятно за Русия и е готово да се съгласи с претенциите на Москва, пише още изданието.

Ако руснаците успеят да се справят, тогава НАТО ще трябва да се съкрати, нещо, което така или иначе трябва да направи, ако алиансът иска да запази каквото и да е доверие. 

Има дълбоки причини, поради които НАТО се лута, въпреки външния вид. Най-голямата причина е, че НАТО се разширява, без да обръща внимание на нуждата си да бъде надежден отбранителен съюз.

Украйна е част от тази експанзия и под натиска на САЩ и ЕС експанзията се разпространява в Южен Кавказ, чак до Армения, пише Asia Times.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"