Asia Times: Израелският натиск все повече тласка Иран да обяви военна ядрена програма

Докато Израел продължава атаката си срещу Хизбула в Ливан, Иран изглежда все повече притиснат в ъгъла.

Усилията на Израел да отслаби прокси мрежата на Иран са фокусирани върху редица цели: елиминиране на ключови лидери на Хизбула, унищожаване на техните оръжия и други военни обекти и насочване към голям брой бойци и симпатизанти, пише Asia Times.

Хизбула несъмнено беше отслабена през последните няколко седмици, което представлява дилема за Иран. Може ли този продължителен натиск върху неговата основна войнствена прокси група да тласне Иран най-накрая да се сдобие с ядрено оръжие?

Иранската стратегия за възпиране

Използването на въоръжени прокси мрежи като стратегия за възпиране е добре известен подход, използван от страни по целия свят.

Иран успешно възприема тази стратегия в продължение на десетилетия , започвайки с Хизбула в Ливан и разширявайки се до палестински въоръжени групировки като Хамас и Палестинския ислямски джихад в Газа, различни иракски въоръжени фракции и бунтовниците хути в Йемен.

Тази стратегия позволи на Иран да проектира мощ в региона и да противодейства на натиска от страна на Съединените щати, Израел и техните съюзници, като същевременно възпира всяка пряка военна конфронтация от своите противници.

И Иран, и Израел доскоро изглеждаха неохотни да участват в пълномащабна война. Вместо това те са се придържали към определени правила за взаимодействие, при които оказват натиск един върху друг, без да ескалират до тотален конфликт. Това е нещо, което нито една от страните не може да си позволи.

Иран отдавна избягва директна конфронтация с Израел, дори когато Израел се прицели в неговите групи в Сирия и уби няколко ирански ядрени учени през последните няколко десетилетия.

Напоследък обаче тази стратегия се промени. Усещайки въздействието на продължителните атаки на Израел върху неговата прокси мрежа, Иран отговори, като стартира две директни ракетни атаки срещу Израел през последните шест месеца.

Това показва, че тъй като натискът върху поддръжниците на Иран се засилва, Техеран може все повече да прибягва до алтернативни стратегии, за да възстанови ефективното възпиране срещу Израел и неговите западни съюзници.

Някои анализатори смятат, че сега Израел може да спечели това, което се нарича „ескалираща доминация“ над Иран. Както обясни една група експерти , това се случва, когато един боец ескалира конфликт по начини, които ще бъдат неизгодни или скъпи за противника, докато противникът не може да направи същото в замяна, или защото няма опции за ескалация, или защото наличните опции не биха влошили ситуацията на противника.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обеща " суров отговор " на последната ракетна атака на Иран срещу Израел в началото на октомври. Това може да тласне Иран допълнително към промяна на стратегията му за възпиране, особено ако Израел удари ядрените съоръжения на Иран.

С нарастващия натиск върху лидерите на Иран режимът сега открито обсъжда дали да обяви военна ядрена програма.
Това би представлявало голяма промяна в иранската политика. Иран отдавна твърди, че ядрената му програма е строго за граждански цели, без намерение да развива военен компонент. САЩ и техните съюзници оспориха това твърдение.

На 8 октомври иранският парламент обяви, че е получил законопроект за „разширяване на ядрената индустрия на Иран“, който ще бъде обсъден в парламента. Естеството на това разширение все още не е известно – не е ясно дали ще включва военна програма. Последните изявления на ирански официални лица обаче предполагат такъв дневен ред.

Камал Харази, високопоставен политик и член на Съвета за разпознаване на целесъобразността, високопоставено административно събрание, назначено от върховния лидер аятолах Али Хаменей, предупреди за преразглеждане на ядрената програма на Иран. В интервю през май той каза:

„Нивото на възпиране на Иран ще бъде различно, ако съществуването на Иран е застрашено. Нямаме решение да произвеждаме ядрена бомба, но ще трябва да променим ядрената си доктрина, ако възникне такава заплаха.“

Призивите в Иран за преразглеждане на отбранителната доктрина на страната стават все по-шумни. Тази седмица близо 40 законодатели написаха писмо до Висшия съвет за национална сигурност , който взема решения относно общата политика за сигурност на Иран.

Те настояха съветът да преразгледа настоящата ядрена политика, отбелязвайки, че фетвата (становище по въпрос, базиращ се на ислямското право) на Хаменей, забраняваща производството на ядрена бомба, може да бъде подложена на промяна поради текущите развития.

В същия дух аятолах Хасан Хомейни, внук на основателя на ислямската революция и бивш върховен лидер Рухола Хомейни, призова миналата седмица за „повишаване на нивото на възпиране“ срещу Израел. Иранските медии изтълкуваха това като отнасящо се до ядрени оръжия.

Има също съобщения, които спекулират, че земетресението в Иран миналата седмица всъщност може да е било тест на ядрена бомба . Въпреки това САЩ заявиха, че все още няма доказателства , че Иран се движи към създаване на ядрено оръжие.

През 2015 г. Иран подписа Съвместния всеобхватен план за действие (JCPOA) с петте постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН, плюс Германия и Европейския съюз. Тази сделка й позволи да продължи гражданска ядрена програма с определени ограничения върху нейните критични ядрени съоръжения. В замяна САЩ и техните съюзници се съгласиха да премахнат санкциите срещу Иран.

Въпреки това САЩ се оттеглиха от сделката при тогавашния президент Доналд Тръмп през 2018 г. и отново наложиха санкции на Иран. Оттогава Иран забрани на няколко международни инспектори да наблюдават някои от неговите ядрени обекти.

Сега се смята , че остават само седмици от производството на достатъчно оръжеен материал за изграждането на бомба.

Усилията за съживяване на ядрените преговори не са отишли далеч през последните години, въпреки че новият президент на Иран, Масуд Пезешкиан, предположи, че правителството му би било готово да се ангажира отново със Запада и да поднови преговорите.

И все пак, ако Израел извърши атака срещу ядрените съоръжения на Иран като отмъщение за ракетната атака от миналата седмица, както се спекулира, Иран може да сметне за необходимо вместо това да избере оръжие на своята ядрена програма.

Ако Иран обяви военна ядрена програма, той ще го направи с изразеното намерение да възстанови възпиращия баланс с Израел, който би могъл да предотврати пълномащабна война. Смята се, че Израел притежава ядрено оръжие, но никога не е потвърдил това.

Подобно решение обаче вероятно ще има тежки последици както за Иран, така и за региона.

Това несъмнено ще доведе до по-голям международен натиск и американски санкции срещу Иран, което ще го направи още по-изолиран. И това може да предизвика надпревара в ядрените оръжия в региона, тъй като Саудитска Арабия вече обеща да се стреми към ядрен арсенал, ако Иран разработи такъв.

Автор: Али Мамури

Али Мамури е научен сътрудник, Близкоизточни изследвания, Университет Дикин , а Шахрам Акбарзаде е организатор на Форума за близкоизточни изследвания (MESF) и заместник-директор (международен) на Института за гражданство и глобализация Алфред Дикин, Университет Дикин

TRUD_VERSION_AMP:3//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"