Associated Press: Дясноцентристката партия ГЕРБ печели предсрочните избори в България

Дясноцентристката партия ГЕРБ на бившия премиер Бойко Борисов е вероятният победител на парламентарните избори в България, след като резултатите от екзитпола показаха, че е на първо място в неделя, пише Associated Press.

Екзитпол, направен от социологическата агенция Gallup International, дава на ГЕРБ с 25% от гласовете, с което явно изпреварва реформаторската коалиция между "Продължаваме промяната" и дясната "Демократична България" с преднина от близо 10% от гласовете.

Първоначалните резултати се очакват в понеделник, но може да отнеме дни преди окончателните официални резултати да бъдат обявени. Ако те потвърдят екзитпола, Борисов ще получи мандат за съставяне на четвъртия си кабинет. Изглежда обаче, че за него ще бъде трудна задача да намери съюзници за формиране на управляваща коалиция в един фрагментиран парламент.

В своите първи коментари политическите анализатори разчетоха, че резултатите, които не се различават съществено от предходните шест избори през последните три години, могат да доведат до жизнеспособна коалиция, но и не изключиха възможността за нови избори.

Умората на избирателите и разочарованието от политиците създадоха среда, в която радикални политически гласове, подпомогнати от широко разпространената руска дезинформация, успешно подкопават обществената подкрепа за демократичния процес и повишават популярността на проруските и крайнодесните партии, завършва Associated Press.

TRUD_VERSION_AMP:4//
Публикувано от Петя Кузева

Този уебсайт използва "бисквитки"