ББР с отворена покана към търговските банки за финансиране с гаранция по програмата InvestEU

Българската банка за развитие стартира процеса по избор на финансови посредници, с които да сключи споразумения за предлагане на два гаранционни продукта по програма InvestEU в подкрепа на малкия и средния бизнес, и за изграждане на устойчива инфраструктура.

Банката е прилагащ партньор по програмата на Европейската комисия в България, която е основен инструмент на ЕСза инвестиции за възстановяване на икономиките, екологичния напредък и заетостта в Европа.

В подкрепа на развитието на малкия и средния бизнес ББР ще съчетае финансирането на общи мерки за развитие на конкурентоспособността на МСП с подпомагане за приоритетни политики като зелен преход, иновации, дигитализация, културни и творчески индустрии.

Вторият продукт по програма InvestEU ще подкрепя създаването на устойчива инфраструктура и ще се предлага в три подпродукта в областта на отпадъците, отпадъчните води и чистия въздух; в сектор интермодален транспорт, както и в сектор води.

Очаква се в резултат от процеса на избор ББР да издаде гаранции в размер на над 833 млн. лева. Това ще спомогне за отпускането на кредити за българския бизнес в размер на над 2,5 млрд. лева.

Заявления за интерес за избор на финансови посредници могат да се подават до 29.10. 2024 г.

Пълната документация, необходима за кандидатите за финансови посредници, е публикувана в специализираната секция на официалната уебстраница на ББР: https://bbr.bg/bg/invest-eu/

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"