Бербатов: Загубата на България от Северна Ирландия с 0:5 говори красноречиво за състоянието на националния ни отбор

Загубата на България от Северна Ирландия с 0:5 говори красноречиво за състоянието на националния ни отбор по футбол, заяви голмайстор номер едно на тима за всички времена Димитър Бербатов, който не подмина и темата около дербито между Левски и ЦСКА и наложените глоби от БФС на двата клуба.

"Сигурен съм, че всеки, който е участвал в самия мач, си дава сметка как се е представил. Резултатът говори красноречиво за това. Следователно, трябва подобрение", сподели бившият нападател. "Ако има основание - глоби се налагат. Ако няма основание и е "смукано от пръстите" под някаква друга форма - вече не е правилното решение", категоричен бе той.

Бившият нападател на ЦСКА и българския национален отбор даде начало на кампанията "Аз съм добрият пример" в Благоевград. Тя е организирана от община Благоевград и школата на футболен клуб Пирин, а началото беше поставено тази вечер в препълнената от деца и младежи зала "Яворов".

Инициативата обединява спортисти, ученици, учители, родители, жители и гости на града, а целта ѝ е не само спортно-техническото развитие на младите спортисти, но и изграждането им като хора с високи морални и етични ценности.

"Тук съм по покана на ФК Пирин да се срещна с децата, да им презентирам това, което аз мисля, че е удачно и ще помогне в развитието им по-нататък. Има и деца, които не са футболисти, но това, което всъщност аз говоря на подрастващите, важи за абсолютно всички, защото го казвам от моя личен опит", каза Бербатов, цитиран от БНТ.

"Разбира се, това за мен е проработило и не е гаранция, че за някой друг ще бъде същото, но някои от тези неща всеки може да запомни и да ги приложи в неговия си живот. Това важи и за родителите в крайна сметка, така че ще бъде интересно. Обичам да правя такива неща, защото предавам опита и знанията си, доколкото ги имам. Надявам се най-вече да помогна на някои от тези деца", продължи той.

Бербатов израства в школата на Пирин, но през 1998 преминава в ЦСКА и по-късно прави дебюта си с "червените". Той заяви, че независимо от изминалите над две десетилетия и половина от трансфера си в ЦСКА, той винаги се чувства комфортно при "орлетата".

"Разбира се, че се чувствам добре в Пирин, все пак тук са минали години, в които съм израснал. Имам хубави спомени от града, все пак майка ми е все още тук. Винаги е готино да се връщаш в Благоевград", каза още бившият нападател, чиято кариера премина през футболни колоси като Байер Леверкузен, Тотнъм и Манчестър Юнайтед.

Той коментира и изказването на първия президент на Българския футболен съюз Атанас Фурнаджиев, който предложи Министерството на младежта и спорта да поеме контрола над детско-юношеския футбол. Според легендарния нападател, който загуби президентските избори в БФС от Георги Иванов през пролетта, това е бягане от отговорност.

"Това изглежда малко като бягане от отговорност. БФС трябва да бъде ангажиран с развитието на детско–юношеския футбол. Министерството на спорта отговаря за всеки вид спорт в България и трябва да помага на футбола, но БФС трябва да бъде по-отговорен, ангажиран и да осигури нужните условия, средства, система, програма, методология за развитие на детско-юношеските школи. БФС трябва да работи с държавата, но не мисля, че е правилно да прехвърля детско-юношеския футбол изцяло на нея и да не се занимава", категоричен бе Димитър Бербатов.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Христина Колева

Този уебсайт използва "бисквитки"