Bloomberg: Джей Ди Ванс определи Китай за най-голямата заплаха за САЩ

Джей Ди Ванс определи Китай като най-голямата заплаха за САЩ в първото си телевизионно интервю, откакто беше определен от Доналд Тръмп за негов кандидат-вицепрезидент, съобщи Bloomberg

Агенцията отбелязва, че това подчертава „ястребовата позиция“ спрямо Пекин на кандидатите на републиканците за президент и вицепрезидент на изборите в Съединените щати през ноември.  

В интервю за Fox News, попитан за войната в Украйна, сенаторът от щата Охайо посочи, че Тръмп ще преговаря с Москва и Киев, „за да доведе нещата до бърз край, така че Америка да се фокусира върху истинския проблем, който е Китай“. „Това е най-голямата заплаха за нашата страна и ние сме напълно откъснати от нея“, каза той.

Bloomberg отбелязва, че с приближаването на изборите през ноември президентът демократ Джо Байдън и неговият съперник Тръмп се стремят да бъдат възприемани като твърдолинейни спрямо Китай. Тръмп обеща да повиши митата за Китай, ако бъде преизбран, обещавайки 60% мита върху целия китайски внос. Байдън вече обяви ново мито в размер на 100%  върху електрическите автомобили от азиатската държава.

По-рано Bloomberg gобяви, че американските разузнавателни агенции смятат, че Китай няма ясно предпочитание между двамата кандидати.

Това не е първият път, когато 39-годишният Ванс критикува Китай. Сенаторът вече призова в миналото за „широкообхватни тарифи“ върху китайски стоки и се застъпи за връщането на американското производство у дома, за да се намали зависимостта от Пекин.

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"