Bloomberg: Израелските въздушни удари оставят 42 милиона тона отломки в Ивицата Газа

Призивите за възстановяване на ивицата Газа стават все по-силни, съобщава Bloomberg. Израелските въздушни удари оставиха повече от 42 милиона тона отломки в сектора. Разчистването на развалините може да отнеме години, като развалините съдържат неексплодирали бомби, замърсители и човешки останки.

Премествайки се от място на място в ивицата Газа, за да избегне израелските въздушни удари, Рана Абу Насира често използва Google Earth, за да разгледа дома, който е била принудена да напусне. Без да знае, че изображенията в геобраузъра не се актуализират в реално време, 37-годишната жена с облекчение вижда, че домът, който споделя със съпруга и сина си, е оцелял в хаоса и бомбардировките по време на войната между Израел и Хамас.

Реалността ги сполетява тази пролет, когато семейството се завръща в Бани Сухейла, малко градче в южната част на Ивицата Газа, за да открие опустошен и обезобразен пейзаж, осеян с гигантски купчини отломки и усукани метални пръти.
Къщата им е в руини. В градината има само едно дърво. „Помислих си: „Това не е нашият квартал, това не е нашата улица, това не е нашата къща“, каза Абу Насира. „Беше лудост“.

Подобен модел се повтаря в южната част на тясната територия, като прекъсванията в боевете позволяват на семействата да напуснат лагерите в безопасни зони и да се върнат в имотите си, макар и за кратко. Достъпът до районите на север от коридора Нецарим, военен път, построен от Израел през март, е ограничен. Това е така, за да може Израел да изпълни заявената си цел да открие бойци и инфраструктура на Хамас като отмъщение за смъртоносното нахлуване от 7 октомври на ислямистката група, която САЩ и Европейският съюз смятат за терористична организация.

Оттогава повече от 70% от жилищата в Газа, вече изчерпани от предишни конфликти, са били повредени, заедно с училища, болници и предприятия. Повечето от 2,2 милиона души в Газа са разселени, натъпкани в малък участък земя по крайбрежието на Средиземно море, до голяма степен откъснати от прясна вода и храна, както и от лекарства и основни санитарни условия, казват хуманитарни групи.

Сред хаоса на израелската военна операция в Газа, повече от 40 000 души са загинали, според контролираното от Хамас министерство на здравеопазването, което не прави разлика между цивилни и войници. 

Според ООН израелските въздушни удари са оставили повече от 42 милиона тона отломки в сектора. Това количество отломки е достатъчно, за да напълни редица самосвали, която ще се простира от Ню Йорк до Сингапур. Разчистването на развалините може да отнеме години и да струва до 700 милиона долара. Задачата се усложнява от факта, че отломките съдържат неизбухнали бомби, опасни замърсители и човешки останки.

Повечето от отломките са разрушени жилища. Разпределението им в сектора приблизително съответства на гъстотата на населението на Газа преди войната.

Най-малко 8,5 милиона тона развалини ще трябва да бъдат премахнати от Хан Юнис, където се намира град Бани Сухейла и където е бил домът на семейството на Абу Насир.

Някога тук се са се произвеждали цитрусови плодове, включително портокали и грейпфрути. Сега градини и ниви лежат в руини - поне половината от земеделската земя в сектора е унищожена, което води до колапс в селскостопанския сектор, чието преодоляване ще отнеме години, казва Juzoor, местна благотворителна организация, работеща с Oxfam.

Ситуацията е особено тежка на север. Град Газа - бивш най-големият градски център в палестинските територии - и околните райони претърпя големи щети, представляващи повече от половината от развалините в ивицата.

Възстановяването на Газа и условията на живот на нейните жители ще изисква цялостен ремонт на цялата й физическа инфраструктура и някакво политическо решение за това как ще изглежда новата Газа. Но преди всичко това да се случи, събирането и изхвърлянето на всички отломки - след като войната приключи - ще бъде от първостепенно значение.

Правата на собственост и трудностите при намирането на места за изхвърляне на замърсени отпадъци допълнително ще усложнят процеса. Възстановяването на Газа може да струва много повече от 80 милиарда долара, когато се вземат предвид скритите разходи, като дългосрочното въздействие на пазара на труда, опустошен от смъртни случаи и наранявания според Даниел Егел, старши икономист в базираната в Калифорния мозъчен тръст RAND. „Можете да възстановите сграда, но как да възстановите живота на милиони деца?

И все още не е ясно кой ще го плати.

„Това, което виждаме в Газа, е нещо, което никога преди не сме виждали в историята на урбанизма“, казва Марк Джарзомбек, професор по история на архитектурата в Масачузетския технологичен институт, който е изучавал реконструкцията след Втората световна.

"Цената на реконструкцията ще бъде непосилна. Строителни обекти от такъв мащаб трябва да бъдат изчистени от хора, което ще предизвика нова вълна от разселване. Каквото и да правят, Газа ще се бори с това в продължение на много поколения", добави Ярзомбек.

Среща на представители на страни донори и глобални благотворителни организации в град Рамала на Западния бряг на 12 август беше първата стъпка в усилията за осигуряване на финансова помощ.

Срещата, организирана от програмите на ООН за развитие и околната среда и Палестинската администрация, единственият международно признат орган, представляващ палестинските интереси, обсъди какво трябва да се случи след това. Като се има предвид необходимото количество пари, работна сила и оборудване, разработването на план за разчистване на развалините сега е от решаващо значение, така че работата да може да започне веднага щом сраженията приключат, каза пред репортери Ахед Бсейсо, министър на благоустройството и жилищното строителство на Палестинската власт след среща.

След предишни кръгове на битки, държавите от Персийския залив, ЕС, Съединените щати и Япония бяха сред донорите, които обещаха, но не винаги предоставяха средства за възстановяването на Газа. Катар беше един от най-големите донори, инвестирайки директно в пътища, болници и жилищни комплекси, както и в селскостопански и инфраструктурни проекти, плюс грантове, възлизащи на стотици милиони долари за едно десетилетие. Ключови играчи обаче заявиха, че не желаят да дадат своя принос отново без процес на преговори за постигане на политическо решение, което слага край на цикъла на насилие.

Интензивен дебат за това какво би означавало това идва успоредно с преговорите за прекратяване на огъня с посредничеството на Катар и Египет и дискусиите за намаляване на напрежението с Иран и подкрепяната от Техеран ливанска въоръжена групировка Хизбула. Арабските държави са сред тези, които се застъпват за всеобхватен план за Газа веднага след войната, такъв, който призовава за решение с две държави и лидерска роля за възродена палестинска власт, която не включва Хамас. Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън оказва натиск върху настоящото религиозно-националистическо правителство на Израел, което се противопоставя на палестинския суверенитет и не желае да отстъпи контрола върху въпросите на сигурността, да изисква по-голяма гъвкавост.

В Рамала представители на палестинските власти разработват план за възстановяване на Газа от месеци. Те представиха своята визия пред международната общност в Брюксел през май и оттогава се опитват да получат подкрепа.

Въпреки че палестинската власт беше отстранена след превземането на властта от Хамас преди 17 години, тя все още плаща около 40% от официалните разходи на сектора, като заплати и пенсии на държавните служители и услугите за вода и електричество, които се контролират главно от Израел. Тя също така координира усилията за възстановяване след предишния конфликт между Израел и Хамас с международни институции, хуманитарни организации и различни агенции на ООН. Най-вероятно и този път ще е така.

Всички страни ще трябва да се споразумеят за план за реконструкция, особено Израел, който от 2007 г. блокира навлизането на територията на така наречените материали с двойна употреба - всичко, което може да помогне на Хамас да строи тунели или да създава оръжия. „Надяваме се на пълно изтегляне на израелските войски от Ивицата Газа,” каза Ахед Бсейсо в интервю.

Запитан за разчистването на развалините, говорител на Службата на израелското правителство за координация на дейностите в палестинските територии, която е част от Министерството на отбраната, каза, че фокусът й в момента е върху усилията за оказване на помощ. Израелски служители казаха, че е твърде рано да се коментира възстановяването.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"