Bloomberg: Турция ще анулира сделката със САЩ за доставка на 40 изтребители F-16

Турция е готова да анулира планираният договор за 23 милиарда долара (42.20 милиона лева) със САЩ за закупуване на изтребители F-16 и търси сделка за производство на някои от компонентите на самолета в страната, пише Bloomberg като се позовава на свои източници.

Турция настоява да купува по-малко комплекти за надграждане и боеприпаси за изтребители, за да спести милиарди долари на фона на съкращения на вътрешните разходи, според източниците на Bloomberg.

"Анкара иска да развие собствена авиационна индустрия, за да отговори на част от нуждите си", са завили източниците.

Попитан за плановете за преразглеждане на договора по време на пресконференция във Вашингтон в четвъртък (11 юли), турският президент Реджеп Тайип Ердоган е заобиколил въпроса, като е заявил, че "въпросът за тези части е нещо, което винаги обсъждаме“.

През март Сенатът на САЩ отхвърли опита да се спре продажбата на Турция на изтребители F-16 и комплекти за модернизация на стойност 23 милиарда долара, одобрен от администрацията на президента Джо Байдън, след като Турция се съгласи Швеция да се присъедини към НАТО.

Администрацията на Байдън официално уведоми Конгреса на 26 януари за намерението си да продължи с продажбата на 40 изтребителя Lockheed Martin F-16 и близо 80 комплекта за модернизация на Турция, ден след като Анкара приключи пълната ратификация на членството на Швеция в НАТО.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"