Божидар Саръбоюков получи престижната награда за "Изгряваща звезда" на Балканската атлетическа гала

Българинът Божидар Саръбоюков получи престижната награда за "Изгряваща звезда на АБАФ" при подрастващите лекоатлети. Това стана по време на Балканската атлетическа гала в Истанбул, която се организира от Асоциацията на Балканските атлетически федерации (АБАФ).

19-годишният Саръбоюков, който спечели и анкетата за "Атлет на България" за 2023 година, се състезаваше с успех и на двата хоризонтални скока – на дължина и троен, през изминалата кампания, съобщи БНР. 

През зимата той постави нов национален рекорд на скок дължина за юноши до 20 години със 7.97 метра и зае четвърто място на европейското първенство в зала за мъже и жени в Истанбул. През лятото атлетът от Харманли доказа класата си с рекордна серия на скок дължина на Европейското първенство за юноши и девойки до 20 години в Йерусалим (Израел), като подобри два пъти националния рекорд на скок дължина с 8.18 и 8.22 метра, като остана втори само на 1 сантиметър от златния медал, но заради силното си представяне получи квота  за участие на Световното първенство за мъже и жени. На троен скок възпитаникът на треньора Димитър Карамфилов завоюва втори сребърен медал в Йерусалим с личен рекорд от 16.25 метра.

В 12-годишната история на годишните награди на АБАФ в тази категория от българските състезатели приза са печелили още Лиляна Георгиева през 2017-а, Александра Начева през 2018-а и Валентин Андреев през 2019-а.

Адриана Вилагос (Сърбия) бе обявена за „Изгряваща звезда на АБАФ“ при девойките. 19-годишната сръбкиня, която е световна рекордьорка на копие за девойки до 18 години, спечели европейската титла до 20 години в Йерусалим и балканската титла за жени в Кралево, Сърбия.

Световният шампион на скок дължина и европейски първенец в зала Милтиадис Тентоглу (Гърция) бе избран за "Атлет на АБАФ“ за 2023 година, а европейската шампионка на троен скок в зала Тугба Данъшмаз (Турция) взе наградата за "Атлетка на АБАФ“.

Освен Саръбоюков, голямо признание по време на галата в Истанбул получи и Българската федерация по лека атлетика. Родната централа бе отличена за приноса й към АБАФ с отличната организация на Балканския шампионат по крос кънтри, който се състоя в Пирдоп на 11 ноември.

Наградата бе връчена от вицепрезидента на АБАФ Ламброс Папакостас (Гърция) на президента на БФЛА Иван Колев. Всички представители на атлетически федерации на галата получиха и плакети от турската атлетическа федерация, която празнува 100 години от създаването си през 2023-а.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Христина Колева

Този уебсайт използва "бисквитки"