„Ботев“ (Пд) води „Панатинайкос“ за пети път у нас

Гръцкият колос „Панатинайкос“ идва в България за пети път в своята история. Това стана възможно, след като „Ботев“ (Пд) елиминира „Марибор“ в първия предварителен кръг на Лига Европа. В Словения късната драма бе редуцирана единствено до изравнително попадение за домакините в заключителните минути за 2:2. А голът на национала Никола Илиев в първия мач за крайното 2:1 се оказа и решаващ за крайния изход. И все пак на стадион „Людски врът“ гостите от Пловдив имаха сериозни проблеми преди почивката. Ян Репас изравни общия резултат за 2:2 с попадение още в 13-ата минута, а за първите 45 минути „канарчетата“ само веднъж застрашиха вратата на съперника. След почивката ход на наставника Душан Керкез се оказа гениален – замени Никола Илиев с Кристън Нквачукву. 18-годишният нигериец вкара за 1:1 след само 120 секунди на терена, а четвърт час по-късно асистира на новия „жълто-черен“ любимец Антъни Уджа, разписал се и в първия двубой.

В последните 10 минути словенският тим вдигна оборотите, създавайки няколко опасности пред вратата на Матвей Игонен, но единствено успя да изравни за 2:2.

"Мисля, че дори „Марибор“ да бе продължил, щеше да е заслужено – джентълменски призна наставникът Душан Керкез. - Те създадоха много положения. Тук на този стадион са падали много големи отбори и не са продължавали.“

Така на 25 юли от 21 часа „Ботев“ ще гостува в Атина. Главен съдия пък е Давид Фуксман от Израел.

До този момент ПАО има четири сблъсъка с родни отбори – два успешни и два неуспешни. ЦСКА елиминира на два пъти „детелините“, записвайки общо 4 победи. През сезон 1972/1973 двата тима се изправят един срещу друг в първия кръг на Шампионската лига. Двубоят в София завършва при резултат 2:1 за „червените“, а на реванша родният гранд бие и с 2:0.

През сезон 1988/1989 дуелът е повторен, но вече във втория кръг на турнира Купата на носителите на купи. У нас ЦСКА печели с 2:0, а навън с 1:0.

Гръцкият гранд изравни общия баланс с родни отбори през последните 30 години.  През сезон 1994/1995 в двубой от първия кръг на турнира Купата на носителите на купи ПАО би с 2:0 „Пирин“ в Благоевград, а в ответния мач резултатът е катастрофален за „орлетата“ - 6:1.

За последно „Панатинайкос“ премери сили срещу български отбор в европейските клубни турнири през сезон 2002/2003, когато съперник е „Литекс“. Срещите са от първия кръг на Купата на УЕФА. В Ловеч гостите бият с 1:0, но реваншът е драматичен – „оранжавите“ печелят със същия резултат в редовното време, но в продълженията допускат обрат за 2:1.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"