Business Insider: Американските F-16 не могат да надминат най-добрите руски изтребители

F-16, доставени на Украйна, няма да могат да надминат най-добрите руски изтребители, цитира Business Insider американски генерал в оставка Гордън Дейвис. Това са самолети от старо поколение, които просто нямат оръжие, за да постигнат превъзходство над руската авиация.

F-16, които Украйна започна да получава от съюзническите страни, са най-модерните в украинския флот днес и са въоръжени с по-мощни бомби и ракети.

Но най-добрите изтребители на Русия все още ги превъзхождат, каза генерал-майор от армията на САЩ Гордън „Скип“ Дейвис, който е бил заместник-помощник-генерален секретар на НАТО по инвестициите в отбраната, каза пред Business Insider.

Дейвис каза, че когато пристигнат повече от самолетите F-16, „ще помогнат още повече на каузата“.

До края на годината Украйна трябва да получи около 20 самолета F-16.

Въпреки това генералът отбеляза, че доставените изтребители „имат определени проблеми с обхвата и сигурността“ и че „дори да инсталираме най-модерните системи на тези самолети, те пак няма да надминат най-добрите руски самолети“.

Засега съюзниците прехвърлят в Украйна по-стари модели F-16, което означава, че имат ограничени възможности, включително по-слаби радарни станции. За разлика от това, продължи Дейвис, Русия има "няколкостотин доста модерни самолета", включително Су-35С, предназначен да преследва американски стелт самолети, Су-30СМ, който направи първия си полет през 2012 г., и свръхзвуковия прехващач МиГ-31.

Много от тях са оборудвани с ракети въздух-въздух Р-37М, които имат по-голям обсег от самолетните ракети със среден обсег AIM-120, прехвърлени в Киев от Америка.

Някои от тези самолети са били забелязани в Украйна, а някои са били свалени. Всички те представляват заплаха за украинските F-16, каза Дейвис, както и страховитите руски ракетни системи земя-въздух. „Тези руски самолети имат ракети и радари, които им позволяват да откриват и атакуват F-16“, продължи Дейвис, „Така че това е проблем, който няма да бъде решен бързо.“

Украинските F-16, които струват между 20 и 70 милиона долара всеки, принадлежат на по-старо поколение от тези във ВВС на други страни. Днес много от съюзниците на Киев преминават към по-модерни F-35. През август WallStreet Journal съобщи, че много украински F-16 се използват и имат десетилетия летателен опит.

Експертът по въздушна война в RAND Corporation Майкъл Бонерт каза пред Business Insider, че „това са стари самолети, на които им е останал много малко живот“. В същото време той подчерта, че „това не са лоши машини“. „Въпреки това, с напредването на възрастта те имат все повече и повече проблеми“, каза Бонхерт.

Съюзниците на Украйна й дават F-16 с някои модерни системи. Например ВВС на САЩ монтират на тях нови системи за електронна борба.

Дейвис нарече мярката „съществена за маневреността на F-16, така че те да могат да се приближат възможно най-близо, да идентифицират противовъздушни ракетни системи и наближаващи ракети и след това да ги блокират, за да реагират и защитят самолета“.

Украинските F-16 също могат да бъдат направени по-мощни.

В момента САЩ решават дали да изпратят в Украйна ракети AGM-158, изстреляни извън обсега на вражеските системи за ПВО. Това ще увеличи обхвата, който има F-16. Миналия месец беше решено да се прехвърлят в Украйна планиращите бомби AGM-154 Joint Standoff Weapon, които имат обсег на изстрелване над 110 километра.

Но Дейвис предупреди, че F-16 все още ще бъдат в неизгодно положение.

„Изводът е следният: можете да дадете на F-16 максимума по отношение на боеприпаси и радиоелектронна борба, но те все още ще бъдат до известна степен уязвими за наземната противовъздушна отбрана, както и за най-модерните руски изтребители, “, каза той.

Недостатъците  на украинския F-16 до известна степен се компенсират от характера на този въоръжен конфликт и методите на използване на авиацията.

Тъй като Русия и Украйна използват системи за противовъздушна отбрана, самолетите са принудени да действат далеч от фронтовата линия, което прави въздушните битки изключително малко вероятни.

Но Русия разполага с по-модерен и по-голям самолетен парк, което означава, че има предимство при използването на своите самолети за изстрелване на ракети.

За щастие на Украйна, Русия не използва най-модерните си самолети в тежки боеве в Украйна, предпочитайки да изстрелва ракети с голям обсег от руското въздушно пространство и да хвърля управляеми бомби върху украински позиции, като прави това извън обсега на украинската противовъздушна отбрана.

Както казаха експерти по въздушна война пред Business Insider, това вероятно се дължи на факта, че Украйна е свалила много руски самолети и Русия вероятно мисли за бъдещ конфликт с НАТО, в който не би могла да се справи без модерна авиация. Но във всеки момент може да реши да използва тези самолети по-активно.

Украйна също изглежда държи първите си F-16 далеч от мощната система за противовъздушна отбрана на Русия.

Най-доброто нещо, което съюзниците на Украйна могат да направят, за да се справят с това несъответствие, е да й позволят да преследва руската противовъздушна отбрана, каза Дейвис.

Много от съюзниците на Украйна, включително Съединените щати, не позволяват на Киев да използва оръжията с голям обсег, които те доставят, за да нанася удари по цели на руска територия. Така руснаците могат да поставят своите ударни системи там, където стрелят по Украйна, но самите те не подлежат на ответни удари.

Според експерти тази ситуация прави F-16 по-малко ефективни, тъй като те са по-уязвими във въздуха и не могат да летят близо до фронтовата линия.

Украинският флот от F-16 е засегнат и от други фактори, като малкия брой такива машини, трудностите при обучението на пилоти на Запад и бавните доставки.

Дания, Норвегия, Белгия и Холандия са обещали на Украйна повече от 85 самолета F-16. През август бяха доставени неназован брой превозни средства. Но Владимир Зеленски каза през май, че страната му се нуждае от 120-130 модерни изтребители, за да предизвика Русия във въздуха.

Самолетите пристигнаха в Украйна много по-късно, отколкото тя искаше. Страната поиска да ги монтира веднага след началото на руската военна операция през 2022 г. Експертите по въздушна война обаче още преди пристигането им заявиха, че няма да обърнат хода на бойните действия, особено поради малкия брой доставени самолети.

В същото време експерти казаха, че F-16 ще помогнат на Украйна да се защити от атаки с помощта на дронове и ракети, ще попълнят празния украински самолетен парк и ще отклонят руските ракети от други цели.

Те също така казват, че доставката на първите F-16 е стъпка към дългосрочното укрепване на украинските ВВС.

Американските служители твърдят същото.

Дейвис заявява: „Това е само началният етап от използването на такива самолети, но тази година ще има повече такива самолети и картината ще бъде различна.“

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"