ЦИК отказа регистрация на коалициите около ДПС-Доган и ДПС-Пеевски за изборите

Централната избирателна комисия отказа да регистрира за участие в изборите "Демокрация, права и свободи - ДПС", представлявана от Джевдет Чакъров, и "Движение за права и свободи - Ново начало" около Делян Пеевски. 

От там заявиха, че е нарушен чл. 127 от Изборния кодекс - "всяка партия може да участва във всеки отделен вид избор самостоятелно или в коалиция с други партии", но не в няколко коалиции.

"Партията-титуляр е една и съща - ДПС, но са представени различни банкови сметки", посочи зам.-председателят на ЦИК Цветозар Томов.

Той припомни, че на двете коалиции е указано да отстранят несъответствията - по мейл, по телефон и лично. До изтичане на срока - 17 ч. на 7 септември, не са представени документи. 

Малко преди 17:00 ч. на 7 септември са депозирани възражения от ДПС около почетния председател Ахмед Доган, но на 8 септември е подаден документ за оттегляне на възраженията.

На заседанието присъстваха всички 15 членове на ЦИК. 

Томов посочи още, че вътрешнопартиен проблем в една от най-влиятелните партии е представен пред ЦИК, във вид в който партията е подала документи за участие в 2 коалиции. Искахме да дадем възможност конфликтът да бъде разрешен чрез волята на избирателя. 

С 15 гласа "за" Централната избирателна комисия отказа да регистрира "Демокрация, права и свободи - ДПС", представлявана от председателя на ДПС Джевдет Чакъров. 

С 15 гласа "за" ЦИК отказа да регистрира и "Движение за права и свободи - Ново начало", представлявано от Делян Пеевски. 

И по двете предложения за отказ от регистрация нямаше изказвания и предложения.

TRUD_VERSION_AMP:3//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"