ЦИК отказа регистрация на "ДПС - Ново начало" за частични избори за кметове

Централната избирателна комисия отказа да регистрира коалиция "Движение за права и свободи - Ново начало" на Делян Пеевски за участие в новите избори за кмет на кметство Габровница, община Монтана, област Монтана, и за кмет на община Омуртаг, област Търговище, насрочени на 20-ти октомври.

В решението си ЦИК посочва, че предвид обстоятелството, че в заявената за регистрация коалиция участва и партия "Движение за права и свободи", която е регистрирана с Решение от 12-ти септември миналата година, а съгласно Изборния кодекс е недопустимо участието на една и съща партия самостоятелно и в коалиция за едни и същи избори.

С други две решения ЦИК отхвърля искания на Пеевски за заличаване на регистрацията партия ДПС за участие в изборите за кмет на кметство Габровница, община Монтана, област Монтана, и за кмет на община Омуртаг, област Търговище, насрочени на 20-ти октомври и за заличаване на регистрацията партия ДПС за участие в частичните избори на 20 октомври 2024 г. за кмет на кметство Висока поляна, община Хитрино, област Шумен, за кмет на кметство Череша, община Руен, област Бургас, за кмет на кметство Ковачевци, община Самоков, Софийска област, за кмет на кметство Коиловци, община Плевен, област Плевен, за кмет на кметство Ново Железаре, община Хисаря, област Пловдив, за кмет на кметство Бузовград, община Казанлък, област Стара Загора, за кмет на кметство Трояново, община Камено, област Бургас, за кмет на кметство Ясенково, община Венец, област Шумен, за кмет на кметство Студена, община Свиленград, област Хасково, за кмет на кметство Бистрица, община Дупница, област Кюстендил, за кмет на район „Одесос“, община Варна, област Варна, за кмет на район „Приморски“, община Варна, област Варна, за кмет на кметство Лозен, Столична община, област София, и за  кмет на кметство Войнягово, община Карлово, област Пловдив.

Двете решения за отхвърляне са взети по реда на чл. 53, ал. 4 от Изборния кодекс - поради липсва на мнозинство две трети от присъстващите членове. Първото е гласувано с 8 "за" и 5 "против", второто - със 7 "за" и 6 "против".

Чл. 53, ал. 4 от Изборния кодекс

Централната избирателна комисия се произнася с решения, които се приемат с мнозинство две трети от присъстващите членове и се подписват от председателя и секретаря. Когато за приемане на решение липсва необходимото мнозинство, се смята, че е налице решение за отхвърляне, което подлежи на обжалване по реда на кодекса. При обжалване на решения за отхвърляне Върховният административен съд се произнася по същество или връща преписката със задължителни указания по прилагане на материалния закон.

TRUD_VERSION_AMP:4//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"