CNN: Зеленски смени тона, готов ли е да преговаря с Русия?

Украинският президент Володимир Зеленски използва необичайно сдържан тон, когато се обърна към нацията си тази седмица, намеквайки за желанието си да преговаря с Русия за първи път, откакто Москва започна пълномащабното си нахлуване преди повече от две години.

Зеленски предложи Москва да изпрати делегация на следващата мирна среща на върха, която той се надява да проведе през ноември. Русия не беше поканена на предишната мирна конференция, проведена в Швейцария миналия месец, тъй като Зеленски каза, че всякакви преговори могат да се състоят само след оттегляне на Русия от Украйна.

В момента Киев е изправен пред двойния удар на трудна фронтова ситуация и политическа несигурност относно нивото на бъдеща подкрепа от най-близките съюзници на Украйна.

Въпреки че напредъкът на руските войски в Източна Украйна се забави значително, откакто американските оръжия започнаха да пристигат в страната през май, той не е спрял напълно. Русия все още печели територия, макар и с много по-бавни темпове.

В същото време възникват въпроси относно желанието на някои от най-близките и важни съюзници на Украйна – особено Съединените щати и Германия – да продължат да наливат ресурси в конфликта в подкрепа на Киев.

Говорейки пред репортери в понеделник, Зеленски каза, че Украйна не получава достатъчно западна помощ, за да спечели войната, като изтъкна, че нейният резултат ще бъде определен далеч отвъд границите на Украйна.

„Не всичко зависи от нас. Знаем какъв би бил справедливият край на войната, но това не зависи само от нас. Зависи не само от нашия народ и нашето желание, но и от финансите, от оръжията, от политическата подкрепа, от единството в ЕС, в НАТО, в света“, каза президентът.

Бившият посланик на САЩ в Украйна Джон Хербст каза, че е правдоподобно промяната в тона на Зеленски да е реакция на събитията, развиващи се в Съединените щати, където бившият президент Доналд Тръмп в понеделник обяви твърд критик на изпращането на подкрепа на Украйна, Джей Ди Ванс, като кандидат приятел

Говорейки пред CNN от форума за сигурност в Аспен, Хербст каза, че е възможно Зеленски да се опитва да достигне до потенциалната бъдеща администрация на Тръмп, като подчертава, че би бил готов да преговаря – стига сделката на масата да е справедлива.

„Това трябва да бъде (а) разумен мир, който не позволява на руските окупатори да продължат да измъчват, репресират и убиват народа на Украйна, който е окупиран“, каза той. Русия многократно е отричала обвиненията в изтезания и нарушаване на правата на човека в Украйна въпреки огромните доказателства за противното.

Тръмп и Зеленски разговаряха в петък в това, което Тръмп нарече „много добър телефонен разговор“.

Бившият президент каза, че „ще донесе мир на света и ще сложи край на войната, която струва толкова много животи“, докато Зеленски каза, че двамата са обсъдили „какви стъпки могат да направят мира справедлив и наистина дълготраен“.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"