CNN: САЩ и Иран са опасно близо до конфронтация в Близкия изток

Войната между Израел и „Хамас” вече се разпространи в по-широкия Близък изток, като перспективите за конфронтация между регионални и световни сили стават все по-вероятни, съобщава CNN.

В целия регион боевете до голяма степен са ограничени до атаки между подкрепяните от Иран милиции от една страна и САЩ, Израел и техните съюзници от друга. Но пряката намеса както на Иран, така и на САЩ през последните седмици засили опасенията, че прокси конфликтът между двете може да се превърне в пряк.

Досега САЩ и Иран избягваха пряка конфронтация един с друг. САЩ атакуваха подкрепяни от Иран групировки в Йемен, Сирия и Ирак, докато свързани с Иран групировки са атакували американски персонал в Ирак и Сирия. Техеран също така удари това, което каза, че са антиирански групи в Ирак , Сирия и Пакистан. Пакистан отговори с ответни удари.

Ислямската република, която отдавна се противопоставя на присъствието на американските сили в това, което смята за свой заден двор, прекара последните няколко десетилетия в изграждането на мрежа от ислямистки, антизападни и антиизраелски милиции, които обучава, финансира и въоръжава. Тези групи станаха по-войнствени напоследък, особено йеменските бунтовници хути, които прекъснаха жизненоважен международен воден път, причинявайки хаос на световната търговия и подтиквайки западните държави да се намесят. И изгради връзки с и помогна за финансирането на „Хамас”, който започна войната си срещу Израел на 7 октомври.

САЩ, които от години се опитват да се отдалечат от Близкия изток, се оказват привлечени обратно в региона. Той вече имаше значителен военен отпечатък в региона преди войната, с над 30 000 войници.

От началото на войната обаче Вашингтон значително засили военната си позиция в региона, като премести приблизително 1200 американски военнослужещи, заедно с хиляди други на борда на ударни групи на военноморските сили и морска експедиционна единица с приблизително 2000 души.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"