CNN: Тръмп и Зеленски ще разговарят днес

Украинският президент: Работата с Тръмп ще е трудна, но ние сме трудолюбиви

Кандидатът на Републиканската партия за президент на САЩ Доналд Тръмп и украинският президент Володимир Зеленски имат насрочен за днес телефонен разговор, съобщи телевизия CNN (Си Ен Ен), позовавайки се на двама неназовани източници.

Обаждането ще отбележи първия им разговор, откакто Тръмп напусна Белия дом, и идва на фона на опасенията в Европа за това каква би била политиката на Тръмп спрямо войната в Украйна, ако спечели президентските избори през ноември.

Един от източниците на медията обаче е уточнил, че графиците се изместват често. От известно време се водят дискусии относно подходящото време за разговор между кандидата на Републиканската партия и украинския президент, според източниците.

Тръмп многократно е казвал, че може да уреди войната в Украйна за един ден, но остава неясно как ще се случи това.

В дебата с президента Джо Байдън миналия месец Тръмп каза, че условията на Путин за споразумение – което би включвало Украйна да отстъпи четирите области, които в момента са окупирани от Русия – са „неприемливи“. Но бившият президент и неговите съюзници също така критикуваха военната помощ на САЩ за Киев.

Миналата седмица, когато Зеленски беше в САЩ, той каза, че „всички чакат ноември“, включително Путин. По думите му Байдън и Тръмп са „много различни“, но и двамата подкрепят демокрацията. „Мисля, че Путин ще намрази и двамата“, добави президентът на Украйна.

Работата с Доналд Тръмп, ако той бъде преизбран за президент, ще бъде „трудна задача, но ние сме трудолюбиви“, заяви  Зеленски в интервю за Би Би Си вчера. Украинският лидер каза, че е готов да работи с всеки, който е на власт в САЩ.

„Ако един човек в света, и този човек е Доналд Тръмп, може да спре войната в рамките на 24 часа... въпросът е каква е цената“, посочи той.

Зеленски смята че целият свят ще трябва да окаже натиск върху Русия, за да я убеди да седне и да обмисли прекратяване на войната.
 
„Това не означава, че всички територии ще бъдат отвоювани със сила. Мисля, че силата на дипломацията може да помогне“, каза той и добави, че една по-слаба Русия на бойното поле ще постави Украйна в по-силна позиция на масата за преговори.

„Като оказваме натиск върху Русия, мисля, че е възможно да се съгласим на дипломатическо споразумение“, дъпълни Зеленски.

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"