Defence Express: Южна Корея разкри балистичната ракета Hyunmoo-5, най-мощната ядрена балистична ракета в света

Тази усъвършенствана ракета е предназначена да унищожи укрепени подземни съоръжения

Южна Корея наскоро показа най-мощната си балистична ракета, Hyunmoo-5, по време на 76-ата годишнина на въоръжените сили на нацията. Ракетата Hyunmoo-5, рекламирана като една от най-страховитите конвенционални балистични ракети в световен мащаб, е ключов компонент от модерния ракетен арсенал на Южна Корея. Проектиран да насочва срещу силно укрепени и подземни съоръжения, тя може да носи 9-тонна бойна глава, което я прави една от най-мощните неядрени ракети, които съществуват, съобщава Army Recognition.

Развитието на Hyunmoo-5 произтича от необходимостта на Южна Корея да се противопостави на регионалните заплахи, особено от разширяващите се ракетни и ядрени способности на Северна Корея. Влизайки в експлоатация през 2023 г., тази ракета е пример за ангажимента на Южна Корея да поддържа стабилно средство за възпиране, подкрепено от нейната стратегия за триосна отбрана. Тази стратегия включва верига за убийства (превантивен удар), корейска противовъздушна и противоракетна отбрана (KAMD) и корейско масово наказание и отмъщение (KMPR).

С обсег от 3000 километра, ракетата Hyunmoo-5 е оборудвана с модерни системи за насочване, осигуряващи прецизни удари по стратегически цели. Способността й да неутрализира силно защитени командни центрове и военна инфраструктура я прави жизненоважен актив за поддържане на регионалната стабилност и сигурността на Южна Корея.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"