Defense Express: Промяна на ядрената доктрина на Руската федерация – същност и значение

Въпреки разбирането, че става дума за пореден кръг от ядрено изнудване, трябва да се има предвид, че Путин винаги се опитва да легитимира престъпленията си

Руският президент Путин планира да промени процедурата за използване на ядрени оръжия, като обяви разширен списък от условия на заседание на Съвета за сигурност. Разбира се, трябва да се разбере, че за Москва ядреният шантаж се превърна в единственото средство за комуникация на международната арена, но ние говорим за наистина важен маркер, защото Путин винаги се опитва да легитимира престъпленията си, пише Defense Express.

Става дума за документ, наречен „Основи на държавната политика на Руската федерация в областта на ядреното възпиране“. Този нормативен акт се появи едва през 2020 г. и преди четири години разшири политиката на ядрено разпространение на Руската федерация и използването на ядрени оръжия.

По-конкретно, в сегашната си версия условията за използване на ядрено оръжие са: надеждна информация за нападение с балистични ракети; използването на ядрени оръжия или други оръжия за масово унищожение на територията на Руската федерация и нейните съюзници; влиянието на врага върху критично важни държавни или военни съоръжения на Руската федерация, чието извеждане от експлоатация ще доведе до прекъсване на действията на ядрените сили в отговор; неядрена агресия срещу Руската федерация, когато "самото съществуване на държавата е застрашено".

Последната точка беше именно причината, която разшири използването на ядрени оръжия благодарение на много неясната концепция за „заплахи за съществуването на държавата“. Още повече, че съдбата на Руската федерация като държавно образувание, а не животът на нейните граждани и човечеството като цяло, се определя като приоритет.

Но сега, с оглед на изявлението на Путин, този списък се разширява още повече. А Кремъл планира да използва ядрено оръжие в случай на „масирано изстрелване и пресичане на границата на средства за въздушно-космическо нападение“, списъкът на които включва не само крилати ракети, но и дронове, а и всякакви други летателни апарати.

Друга не по-малко важна промяна е агресията срещу Руската федерация от неядрена държава, но „с участието или подкрепата на ядрена държава“ се счита за тяхно съвместно нападение срещу Руската федерация. Комбинацията от тези две точки очевидно директно описва ситуацията, както се вижда в Кремъл, когато например Украйна извършва нападение срещу Руската федерация не само със западно оръжие, но дори и със собствено. Защото понятията „участие“ и „подкрепа“ позволяват много широко тълкуване.

Така че тези промени в руската ядрена доктрина наистина могат да се обяснят много просто - легализирането на правото на превантивен ядрен удар, както срещу Украйна, така и срещу всяка друга страна от НАТО или ЕС. Защо беше направено точно сега - явно за пореден ядрен шантаж на фона на нерешителността на Запада.

Според Кремъл този подход за сплашване трябва да направи следващата им „червена линия“ още по-червена. Дали ще има смисъл явно ще стане известно по-късно, както и дали ще проработи. Защото така или иначе Украйна ще продължи да нанася масирани далечни удари с безпилотни самолети и да унищожава такива стратегически обекти на Руската федерация като арсенали на ГРАУ или задхоризонтни РЛС тип „Воронеж“ и други.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"