Defense Express: Русия оборудва изтребителите-прихващи МиГ-31БМ с "ядрени" ракети "въздух-въздух"

Министерството на отбраната на Русия обяви началото на третия етап от ученията на "нестратегическите ядрени сили“, в които се отработва използването на тактическо ядрено оръжие. В същото време руснаците показаха кадри от окачването на ракети "въздух-въздух“ от типа Р-33 на изтребител-прихващач МиГ-31БМ, отбелязва украинското военно издание Defense Express.

"В тези кадри се обръща внимание на защитната мрежа, опъната над МиГ-31БМ в случай на евентуална атака от украински дронове, въпреки че действието се развива на летище Болшое Савино в град Перм, на 1500 километра от границата с Украйна“, пише изданието.

Анализаторите отбелязват също, че руснаците са избрали доста рисковано съоръжение, тъй като Болшое Савино е летище за съвместно ползване, където постоянно кацат самолети на гражданската авиация.

Освен това вниманието на анализаторите е привлечено и от факта, че за това "показване на мускули“ руснаците са избрали ракета "въздух-въздух“, въведена на въоръжение още през 80-те години на миналия век и за която всъщност няма данни за инсталиране на ядрена бойна глава.

Обхватът на тази ракета, в зависимост от модификацията, варира между 120 и 160 километра, а заявената вероятност за поразяване на целта с една ракета е 0,65. С други думи, за да бъде свалена една въздушна цел, трябва да се изстрелят две Р-33 наведнъж, въпреки че един самолет-прихващач МиГ-31 може да носи максимум шест такива ракети, се казва в публикацията. "Следователно, от една страна може да се постави под съмнение самият факт, че руснаците имат "спецбоеприпаси“ за ракети "въздух-въздух“ от типа Р-33. От друга страна трябва да се отчете самият факт, че руските военни се опитват да демонстрират привидно възможното използване на този вид оръжие“, обясняват анализаторите

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"