Defense News: САЩ са на прага да изгубят предимството си в Космоса заради недостиг на финансиране

Космическите сили на САЩ ще започнат да изпитват недостиг на финансиране през следващите години, в резултат на което конкурентното предимство на Вашингтон пред други страни в Космоса може да отслабне, пише Defence News.

"Днес изчерпваме максимално всичките си средства и виждаме фиксиран бюджет в Министерството на отбраната. Това трябва да се промени. Виждаме заплаха, която има за цел да затвори пропастта във възможностите между нас и тях. Ако не започнем да увеличаваме инвестициите си в Космоса, ще видим как тази празнина в способностите ще се обърне“, алармира генерал Майкъл Гетлийн.

Министърът на военновъздушните сили на САЩ Франк Кендъл коментира пред изданието, че с времето бюджетът на Космическите сили на САЩ "ще трябва да се удвои или дори утрои“, за да може да финансира необходимите проекти. Както отбелязва Defense News, този бюджет е планиран да бъде намален до около 30 милиарда долара през фискалната 2025 година, до голяма степен поради Закона за фискалната отговорност, който определя тавани за разходите за отбрана.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"