Директорът на тайните служби на САЩ призна, че най-значимият оперативен провал на институцията е опитът за убийство на Тръмп

Директорът на тайните служби на САЩ Кимбърли Чийтъл призна днес в Конгреса, че "Сикрет сървис" са направили грешка, когато убиец рани кандидата за президент Доналд Тръмп на митинг в Пенсилвания на 13 юли.

„Направихме пропуск. Като директор на Тайните служби на САЩ поемам пълната отговорност за всеки пропуск в сигурността“, каза Чийтъл в показания пред Комитета за надзор на Камарата на представителите, предаде Ройтерс.

Републиканци искат нейното отстраняване. Чийтъл добави, че опитът за убийство на бившия президент Тръмп представлява най-значимият оперативен провал в десетилетията работа на Тайните служби.

В отговор на твърденията на републиканците, че Тайните служби са отказали да предоставят ресурси за защита на Тръмп, тя каза, че сигурността около него е била засилена преди стрелбата.

„Нивото на сигурност на бившия президент беше повишено много преди предизборната кампания и непрекъснато се увеличаваше с нарастването на заплахите“, каза Чийтъл, добавяйки, че мисията на Тайните служби не е политическа, а буквално въпрос на живот и смърт.

Нейните обяснения са първият кръг от показанията по разследването на Конгреса за неправомерни действия при опита за убийство на Тръмп.

Директорът на ФБР Кристофър Рей трябва да се яви пред правната комисия на Камарата на представителите в сряда.

Председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън също трябва да обяви формирането на двупартийна работна група, която да даде отправна точка за разследване на институцията. 

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Христина Колева

Този уебсайт използва "бисквитки"