Dota 2 стана друга игра

Нововъведенията в електронните спортове са нож с две остриета. Ако ги няма, на играчите им омръзва и най-интересната игра, а ако са прекалено големи, има риск „дисциплината“ да загуби идентичността си.

Именно вторият случай е съдбата на Dota 2. Една от най-популярните игри буквално не прилича на себе си след последния пач 7.23. Плавният спад на интереса към класиката явно е накарал разработчикът Valve да се престарае в обновленията. Все едно ФИФА някоя нощ да промени правилата на футбола и да постави пред свършен факт милиони играчи и фенове по цял свят. Представете си, че дузпите вече се изпълняват с ръце, а броят на разрешените смени се определя с жребий. И всичко това няколко дни преди европейското първенство.

Нещо подобно се случи и с Dota 2. Дори свикналите на постоянни ъпгрейди професионалисти са в шок от промените. Много от тях смятат, че вече направо може да се говори за нова игра. Въведена са над 60 нови предмета, за изучаването на чиято употреба ще е необходимо доста време. Което профи играчите изчисляват в загубени състезания и средства. Още повече, че нямат никакво време за разучаване – още тази седмица стартираха първите турнири по правилата на новата версия, а наградните фондове са петцифрени. За любителите пък новостите ще струва само повече време и нерви.

Има промени и в геймплея – на картите вече има неутрални постройки, които играчът може да превземе и да използва. Но може би най-голямата разлика е в героите. Включени са два нови персонажа, но всичките 117 стари също получават нови характеристики. Почти на всичките качествата са подобрени дотолкова, че могат да спечелят играта сами.

Общият брой на промени е над 700, но пък едно от определенията за интелект е „способност за справяне в непозната среда“. От тази гледна точка играчите нямат причини да се оплакват. Може би тъкмо многобройните нововъведения ще възродят поувяхналата тръпка от Dota 2. Но пък много могат просто да си кажат, че това вече не е тяхната игра и да се отдръпнат. Бъдещето ще покаже кои ще са повече...

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"