Експериментите на Бала

Преди точно две години България загуби от Франция с 0:1 в София в световна квалификация. Наглед нищо изненадващо. По-малко от 12 месеца по-късно същият този отбор на „петлите“ стана световен шампион. Тимът, воден от Дидие Дешан, доминираше през всички 90 минути на стадион „Васил Левски“, но и нищо повече. По това време в тима на гостите личаха имената на Рафаел Варан, шампион на Европа с „Реал“, Килиан Мбапе, Нголо Канте, Антоан Гризман и много други. Сега Англия, четвърта на въпросния Мондиал 2018, нанесе далеч по-тежка загуба, а в отбора отново имаше големи имена, но с нищо не превъзхождащи тези на Франция. Ясно е, че всичко опира до тактика, късмет и моментно състояние. А и мач с мач не си прилича – любимото клише. След крушението Красимир Балъков обясни краха с голямата разлика в класите. Но и преди сме играли с по-добри от нас, а пораженията не са били с исторически привкус.

Зад звучния шамар се крият решенията на настоящия селекционер. Бившият треньор на „Етър“ рискува в редица направления, но всеки един от неговите ходове се оказа неуспешен. В двата мача с „Трите лъва“ той преквалифицира Георги Сърмов като централен бранител в опит да спре набезите на големия фаворит. И двата пъти Бала се сблъска с реалността. В играта на отбора цареше хаос, а сгъстената отбрана с нищо не възпрепятстваше атаките на съперника. Напротив, отстрани дори изглеждаше комично и аматьорско.

На почивката Балъков коригира това, но вече при резултат 0:4. Пак във въпросния мач треньорът извърши промени в центъра на отбраната – Петър Занев бе преместен на левия бек заради травмата на Антон Недялков, а в сърцето на защитата застана дебютантът Камен Хаджиев и Георги Терзиев. Този ход не сработи. Имаше вариант Занев да запази позицията си, а Иван Горанов да влезе в стартовия състав, но в крайна сметка решението е на Балъков. Селекционерът извърши общо шест промени в стартовия състав, след като дни по-рано бе видял светлина в тунела при 0:0 с Черна гора. Това бе и първият и за момента единствен двубой, който той не загуби. Защо тогава промените бяха толкова при все, че само две от тях бяха наложителни?

В Лондон магическият халф от близкото минало пренебрегна своето собствено правило на терена да играят само футболисти със статут на титуляри на клубно ниво, пускайки Николай Бодуров. И отново сгреши. Пренебрегна голмайсторът на „Локомотив“ (Пд) Димитър Илиев за сметка на други в атака и отново не му се получиха нещата. Към изброените експерименти спокойно може да се добави и този с вратаря Христо Иванов. Играчът на „Етър“ дебютира за България на... 37-годишна възраст в контрола срещу Ейре. Направи две грешки и по всичко изглежда записа дебют и бенефис в едно.

Всичко това подсказва за липса на ясен план и стратегия как да се ръководи отбора, представляващ България. А моменти като този не са удачни за експерименти, а рационални действия, защото срещу теб стои една от водещите сили на Европа...

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Владимир Иванов

Този уебсайт използва "бисквитки"