Обществото обръща все по-голямо внимание на това с какво се храни и на по-здравословния начин на живот като цяло. Много домакини се връщат назад и търсят кулинарни тайни в старите бабини дневници. Боядисването на яйца с естествени багри е една от тях.
Вижте няколко метода, чрез които да ще имате красиви и цветни яйца без изкуствени оцветители!
1. Жълто – Куркума на прах, кори от цитруси
2. Оранжево – Чили на прах
3. Червено – Червен лук, червени боровинки, цвекло
4. Зелен – Сварен спанак и коприва
5. Тъмно синьо – Боровинки, къпини
6. Лилаво – Червено вино, цвят от теменужки, червено зеле
7. Кафяво – Кафе
Комбинирайте 1 литър вода и 2 супени лъжици оцет.
Оставете сместа да заври и добавете съставките на багрилото за избрания от вас цвят на яйцата. Намалете котлона и оставете да ври 30 минути.
Дръпнете съда настрани и изчакайте да се охлади. Прецедете багрилото, за да премахнете всички хранителни фрагменти.
Накрая потопете яйцата в прецедената боя и ги изчакайте да се накиснат за поне 30 минути. Когато достигне желания цвят, извадете яйцето с клещи и го подсушете с хартиени кърпи.