Euronews: Германците все повече искат да се дистанцират от страданието и болката, причинени от войната в Украйна

Докато мемориалът за Украйна пред руското посолство в Берлин служи като постоянно напомняне за войната, някои украинци казват, че сега изпитват по-малко подкрепа в сравнение с началото на пълномащабното нахлуване в тяхната страна.

Ирина Шуликина, която ръководи украинска група в Берлин, казва, че е забелязала спад в даренията.

„След две години и половина някак си хората все повече искат да се дистанцират от страданието и болката, причинени от войната, и помощта определено намаля“, каза Ирина Шуликина, председател на Vitsche.

Проучване, публикувано през януари, установи намаляване на подкрепата за присъединяването на Украйна към ЕС и НАТО.

Друго проучване, публикувано през юни, установи, че 42% смятат, че Германия е направила твърде много за украинските бежанци, припомнят от Euronews.

Миналия месец политик от сестринската партия на Християндемократите каза пред местните медии, че безработните украинци трябва да се върнат в Украйна. А някои политици от Християндемократите се оплакаха и от сумата пари, които украинците получават от правителството - и че не достатъчно от тях работят.

Сега Киев е изправен и пред риска от намаляване на финансовата подкрепа.

Германия планира да намали наполовина помощта в бюджета си за Украйна от 8 милиарда евро тази година на 4 милиарда евро през 2025 г., очаквайки нуждите на страната да бъдат посрещнати с пари от Г-7 и Европа.

Родерих Кизеветер от Християндемократите, който е член на парламентарната комисия по външни работи, каза пред Euronews, че намалението е „скандално“. По думите му Германия трябва да предостави повече ресурси за Украйна и целта трябва да бъде възстановяване на границите на страната до това, което са били през 1991 г.

„По този начин германското правителство губи доверие като поддръжник и отслабва споразумението за сигурност с Украйна от февруари 2024 г., вместо да поеме повече тежестта и да инвестира повече в европейската сигурност, особено с оглед на последните събития в САЩ“, каза Кизеветер в отговор по имейл.

Антон Хофрайтер, депутат от Зелените, който ръководи комисията по въпросите на ЕС в Бундестага, е на мнение, че Германия трябва да запази помощта си за Украйна и вярва, че пълните 8 милиарда евро в крайна сметка ще бъдат разпределени до момента, в който бъде одобрен от Бундестага.

„Това е проблем на символично ниво, защото първоначално изглежда, че Германия намалява наполовина финансовата си подкрепа за Украйна. В крайна сметка съм сигурен, че няма да направим това, но в момента изглежда, че Германия ще го направи и това е проблем“, каза Хофрайтер.

Шуликина каза, че смята, че германците погрешно възприемат войната като нещо, което не е свързано с живота им.

„Германия трябва да разбере това, защото… войната изглежда недостижима, но войната е буквално в съседство и Германия не е остров някъде по средата на нищото, ние сме толкова много свързани тук един с друг в Европа“, каза Шуликина.

Германия увеличи разходите за отбрана за себе си и казва, че увеличението ще продължи през следващите години, въпреки че е изправена пред критики, че трябва да се харчат повече.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"