Facebook взима под контрол Африка

Ще съобщават кои новини са „фалшиви“ и кои „верни“

Полагат подводен кабел с дължина 37 000 км

Американските IT-гиганти - Microsoft, Apple, Facebook, Google и Amazon залагат на Африка, където техните услуги ще се окажат незаменими, пише The New York Times. Facebook вече не се нарича социална мрежа, а „екосистема“, в която също влизат WhatsApp, Instagram и Messenger, и надхвърли 3 млрд. потребители на месец. За да увеличи броя на своите потребители, Facebook стартира проект, наречен „2Africa“, който предвижда полагането на най-големия подводен кабел с дължина 37 000 км, който ще заобиколи целия африкански континент, и ще го свърже с Европа и Близкия изток. Кабелът ще „оплете“ 23 държави.

За какво ще се използва широколентовата мрежа? Африканските елити, представляващи интересите на транснационалните корпорации на континента, ще бъдат по-тясно свързани със Силициевата долина. Още през май 2018 г. Facebook е установил партньорство с Атлантическия съвет. Конкретната цел на партньорството е да гарантира „правилното“ използване на Facebook по целия свят, да прави мониторинг на дезинформацията и чуждата намеса, да подпомага образованието на гражданите и да развива гражданското общество.

Чии интереси представлява Атлантическият съвет, който днес е особено активен в Африка? Изводът може да се направи от официалния списък на структурите, които го финансират: Пентагона и НАТО, Локхийд Мартин, EксоnМобайл и други транснационални корпорации, Банката на Америка и други финансови групи, фондациите на Рокфелер и Сорос. Мрежата, която ще свърже 16 африкански държави и 5 европейски съюзници на НАТО под командването на САЩ и с 2 съюзници на САЩ в Близкия изток, ще играе не само икономическа роля, но и политическа и стратегическа. Дигиталната лаборатория по криминалистика на Атлантическия съвет ще може ежедневно да съобщава на африканските медии и политици кои новини са „фалшиви“ и кои са „верни“. Персоналната информация и системите за проследяване на Facebook могат да се използват за контрол и противодействие на опозиционните движения. В промоцията на проекта Facebook се подчертава, че Африка е „най-малко свързания континент“ и компанията ще реши този проблем.

(Превод: Павел Павлов)

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Денис Юрганов, zavtra.ru

Този уебсайт използва "бисквитки"