Financial Times за еврокомисарите: Защо държавите в ЕС игнорираха искането на Урсула фон дер Лайен за баланс между половете

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е в процес на сформиране на новата Европейска комисия. Преди да излезе в лятна ваканция, тя беше поискала от столиците на ЕС да й изпратят двойни номинации за постовете на комисари - по един мъж и една жена. Това обаче не се случи и много малко страни членки спазваха това правило, отбелязва Financial Times.

Колегиумът на еврокомисарите се състои от 27 служители, представляващи страните-членки на блока на ЕС, които след това се одобряват от Европейския парламент. Те притежават портфейли, подобни на националните министри като икономика, земеделие и търговия и други. 

Две от позициите вече бяха заети: самата Урсула фон дер Лайен от Германия като действащ президент и Кая Калас от Естония като външен министър на блока. Но за останалите 25 позиции само три държави - Хърватия, Финландия и Швеция - са номинирали жени. Испания все още не е официализирала спряганата Тереза ​​Рибера.

16 държави са номинирали само мъже 

Шестнадесет държави са номинирали само мъже, други все още не са обявили своите кандидати. От мъжете кандидати можем да елиминираме петимата, които се връщат за втори мандат: тези от Франция, Унгария, Латвия, Холандия и Словакия. Оттук следва, че останалите държави просто са пренебрегнали искането на Фон дер Лайен.

Нищо в договорите на ЕС не задължава столиците да предлагат повече от едно име и няма правило за пола, обяснява Financial Times. Но за президента това е изпитание за нейния втори мандат и баланса на силите между Брюксел и националните столици преди същия този мандат, който ще бъде доминиран от някои големи политически битки, коментира цитираният източник. 

На теория Фон дер Лайен може да накаже страните, които правят предложения само от мъже, като даде на техните кандидати по-малки роли в Комисията, но в същото време тя също трябва да угоди на основните европейски столици и политически фракции. 

Индивидуалните изслушвания са насрочени за есента на тази година. Много от 720-те членове на Европейския парламент вече кършат ръце от перспективата да се заиграят жестоко с някои от кандидатите и да извършат държавен преврат на бъдещата Европейска комисия, преди тя да бъде официално конституирана. Ако този транш от предложения е очевидно едностранен в полза на мъжете, още повече евродепутати ще се почувстват оправдани да го отхвърлят и да изпратят Фон дер Лайен, заедно с националните правителства, да започнат целия процес от нулата, заключава Financial Times, цитиран от Digi24.

TRUD_VERSION_AMP:6//
Публикувано от Петя Кузева

Този уебсайт използва "бисквитки"