Financial Times: Камала Харис се изравни с Доналд Тръмп в надпреварата за Белия дом

Само седем дни след началото на президентската кампания вицепрезидентът на САЩ Камала Харис се изравни по подкрепа с бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, пише Financial Times, позовавайки се на данни от скорошни проучвания.

Настоящият лидер на страната Джо Байдън се оттегли от надпреварата след катастрофално представяне в дебата с Тръмп и подкрепи Харис. Оттогава тя на практика изтри изоставането на своята Демократическа партия в националните социологически проучвания спрямо нейния съперник републиканец.

„Въпреки че Байдън изоставаше от Тръмп с 3 процентни пункта в деня, когато той напусна президентската надпревара, Харис и бившият президент сега са един до друг в цялата страна“, пише изданието.

В крайна сметка изборите в САЩ се решават от Избирателната колегия и следователно в малка подгрупа от щати на „бойното поле“ с победителя – включително Аризона, Джорджия, Мичиган, Невада, Пенсилвания и Уисконсин.

Във всичките шест ключови бойни полета скорошното гласуване на Харис представлява подобрение с 1 до 3 точки спрямо Байдън, преди той да отпадне преди малко повече от седмица. Байдън изоставаше с две или повече точки във всичките шест щата по времето, когато отпадна, докато Харис сега е равен 50-50 с Тръмп в Мичиган и Уисконсин и на точка от равенството в Невада, Пенсилвания и Аризона. Всички вече са статистически мъртви точки”, посочва още изданието.

Влизането на Харис също съживи ентусиазма на избирателите на демократите в надпревара, в която избирателната активност ще бъде от първостепенно значение. От тези, които са гласували за Байдън през 2020 г., 73 процента казват, че са „развълнувани“ да гласуват за Харис, срещу само 37 процента, които са казали, че са развълнувани да гласуват отново за Байдън, според анализ на анкети на FT.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"