Financial Times: Нарастващата офанзива на Израел в Ливан подхранва страховете от по-продължителна война

Мащабът на заповедите за евакуация и промяната на реториката сочат към по-дълбок натиск в съседната държава

Нарастващата офанзива на Израел в Ливан подхранва страховете от по-продължителна война. Мащабът на заповедите за евакуация и промяната на реториката сочат към по-дълбок натиск в съседна държава, пише Financial Times.

Когато войниците от 98-ма дивизия на Израел влязоха в Ливан при първото си нахлуване в страната от близо две десетилетия, израелските официални лица характеризират операцията като „ограничена, локализирана и целенасочена“.

Но през последната седмица мащабът на наземното нападение на Израел срещу Хизбула бързо нарасна. Към 98-ма дивизия се присъединиха още три, с хиляди израелски войници, напредващи в Ливан от места, вариращи от Рош ХаНикра на запад до Мисгав Ам на изток.

В същото време израелските лидери втвърдиха риториката си относно това, което предстои. Премиерът Бенямин Нетаняху във вторник призова ливанците да се надигнат срещу Хизбула , като предупреди, че алтернативата е „дълга война, която ще доведе до разрушение и страдание, както виждаме в Газа“”, пише Financial Times.

Променящата се реторика от страна на политическото ръководство на Израел и мащабът на заповедите за евакуация на военните - обхващащи повече от 110 области в Ливан, вариращи от села на границата до крайбрежни райони на 60 км северно, според отчет на Financial Times - е накарал служители в региона и в западните столици все повече се съмняват, че офанзивата ще приключи скоро.

„Преди две седмици израелците говореха за ограничено наземно нахлуване за няколко седмици, но тези две седмици изглежда се удължават през цялото време“, каза един западен служител, пожелал анонимност. „Няма голям оптимизъм Израел да спре скоро преди изборите в САЩ (на 5 ноември)“.

Засега израелските военни служители остават сдържани относно точното естество и мащаб на сухопътната офанзива, оставяйки повечето от нейните подробности забулени в мъглата на войната и директивите на израелския военен цензор.

Но те настояват, че операциите са целенасочени и израелските сили остават относително близо до демаркираната от ООН „Синя линия“, разделяща двете държави, която се извива навътре от средиземноморския бряг до хълмистия терен около Метула, където израелските войски започнаха своята инвазия.

Сателитни изображения с висока разделителна способност на израелското настъпление не са налични за цялата 100-километрова граница. Но изображения от района на Марун ал-Рас показват израелски танкове и други превозни средства на кратко разстояние в Ливан, с една група от около 27 превозни средства на 250 метра от границата, а друга, по-малка група на около 1 км навътре в страната.

Други изображения показват следи в точки, където израелските сили са нарушили границата наблизо, включително близо до израелските села Авивим и Ирон.

Целта на офанзивата, казват израелски официални лица, е да се премахне заплахата от трансгранична атака от страна на Хизбула и да се премахне директната линия на огън за оръжия като противотанкови ракети към израелските общности, позволявайки на израелците, разселени от боевете да се върна у дома, пише още изданието.

Много ливанци се притесняват, че САЩ са дали зелена светлина на засилената офанзива на Израел срещу Хизбула. Тази седмица говорителят на Държавния департамент Матю Милър каза, че Вашингтон подкрепя „усилията на Израел да намали капацитета на Хизбула“.

„Но в крайна сметка ние искаме да видим дипломатическо разрешение на този конфликт“, добави той.

Хизбула започна да стреля по Израел в дните след атаката на Хамас на 7 октомври миналата година, убивайки повече от 50 души и принуждавайки 60 000 израелци да напуснат домовете си на север. През годината след това израелските удари в Ливан убиха повече от 2100 души и разселиха повече от 1,2 милиона, повечето през последните няколко седмици.

Ехуд Яари, сътрудник във Вашингтонския институт за близкоизточна политика, каза, че офанзивата на Израел е най-добре описана като „мелница“, използваща войски за атака на цели, които са по-лесни за локализиране от земята, отколкото от въздуха в рамките на ивица с дълбочина 2 километра в северната част на страна на синята линия.

Израелски официални лица твърдят, че 500 бойци на Хизбула и девет израелски войници са били убити през първата седмица на боевете.

Операциите по границата са придружени от усилията на израелската армия да блокира опитите на Иран да снабди силите на Хизбула. Откакто Израел разшири офанзивата си миналия месец, неговите самолети многократно са бомбардирали гранични пунктове между Ливан и Сирия, както и други цели в Южна Сирия. Те също са атакували цели на Хизбула в долината Бекаа, където групата има силно присъствие.

В петък израелски самолети унищожиха 3,5-километров тунел между Сирия и Ливан, за който израелските власти казаха, че е управляван от звено 4400 на Хизбула, натоварено с извършването на такива доставки на оръжия.

По-рано миналата седмица Израел уби командира на отряда Мохамед Джаафар Касир при въздушен удар в Бейрут.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"