Forbes: ВСУ загубиха бронирана машина M1150 Assault Breacher в боевете за Авдиевка

Украйна е загубила само няколко бронирани машини в изтощителната си отбранителна битка в – и сега извън – Авдиевка, бивша украинска крепост, северозападно от Донецк в източна Украйна. Но няколко не означава нито един . И една от загубите е особено болезнена за украинската армия, съобщава Forbes.

Видеоклип с руски дрон, разпространен онлайн в четвъртък, изобразява украински екипаж, който изоставя рядкото си инженерно превозно средство Assault Breacher, произведено в САЩ, и руски боеприпаси, които удрят тежко бронираното превозно средство, като вероятно нанасят големи щети, ако не го унищожават.

Това е първата потвърдена загуба на украински десантник. И това говори много за боевете около Авдиевка, докато украинските бригади завършват бойното си отстъпление на запад, оставяйки руините на някогашния процъфтяващ индустриален град на много по-голяма руска сила след брутална, четиримесечна битка. Битка, която се насочи в полза на руснаците, тъй като боеприпасите на украинците свършиха през последните седмици.

В края на миналата година Съединените щати тихомълком дариха на Украйна поне един — а потенциално и шест — Assault Breachers.

Assault Breacher е 55-тонна машина за разминиране и разчистване на препятствия с брониран корпус на танк М-1, приспособление за произведен в Британия минен плуг или булдозер и пускови установки за разминиране на взривни линейни заряди.

Екипажът от двама души на струващ 4 милиона долара Assault Breacher може да изкопае и безопасно да взриви заровени мини, да запълни окопи и да изкопае противотанкови берми – и след това да маркира с малки флагове безопасна лента за танкове и бойни превозни средства, през които да преминават бързо нарушението. И екипажът може да направи всичко това, без да напуска защитата на своята дебело бронирана машина.

Assault Breacher е едно от най-добре защитените и универсални превозни средства за проникване в света. Двойка превозни средства може да върши същата работа, която може да изисква четири, пет или шест по-малко универсални превозни средства, като машини за почистване на мини, булдозери и багери.

Загубата на Assault Breacher изтощава инженерния батальон на 47-а бригада само месеци след като батальонът възстанови способността си за разчистване на мини под броня след загубата на половината от своите Leopard 2R, пише още изданието. 

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"