Forbes: Русия изглежда получава противотанкови ракетни средства от Северна Корея

Русия изглежда получава противотанкови ракетни средства от Северна Корея, пише Forbes.

Bulsae-4 е уникална севернокорейска ракетна система. Той заимства шасито на севернокорейска версия на руския бронетранспортьор BTR-80 и добавя обемиста горна кула с осем противотанкови управляеми ракети, всяка от които вероятно тежи десетки килограми и има обсег на няколко мили.

Bulsae-4 изпълнява същата мисия, която изпълняват демонтираните противотанкови ракетни екипи на Украйна и Русия – поразяване на вражески танкове – но го прави с по-голяма скорост, мобилност и защита”, пише още изданието.

За руснаците Bulsae-4 отговаря на нарастващите нужди. Руската армия влезе във война в Украйна през февруари 2022 г. с вероятно няколкостотин унищожители на танкове „Щурм“ и „Корнет“  и бързо загуби около 50 от тях при украински действия. Напоследък въоръжените с ракети машини са рядка гледка по фронтовата линия, може би защото просто не са останали много.

От руска гледна точка това би имало смисъл. Не е тайна, че руснаците се опитват да построят - или да възстановят след дългосрочно съхранение - достатъчно бойни машини, за да компенсират приблизително 600-те, които губят в Украйна всеки месец.

Ако руските военни получат севернокорейско оборудване, тогава в допълнение към Bulsae-4 те могат да имат и други видове.

Руснаците са особено силно притиснати от модерните танкове и бронетранспортьори, така че не се изненадвайте, когато в крайна сметка видите бивши корейски танкове Pokpung-ho и бронетранспортьори M2010 от руската страна на фронтовата линия в Украйна. Може да помогне и това, че M2010 и Bulsae-4 имат едно и също шаси", посочва още изданието.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"