Forbes: Руските войски ще стигнат до Покровск през септември

Анализаторите очакват Русия да стигне до Покровск през септември, пише Forbes. В същото време само половината от всички танкове „Ейбрамс“, които САЩ предадоха на украинските въоръжени сили миналата година за защита на този град, са останали, посочва авторът на статията.

В четвъртък руските войски издигнаха знаме над купчина отпадъци в северните покрайнини на Новогродовка, отбелязвайки най-далечния им напредък по 40-километровата оста Авдеевка-Покровск. Шест месеца по-рано украинският гарнизон, изтощен от глад, напуска бившия укрепен град.

Сега остава само един основен окоп между настъпващите руснаци и Покровск, ключовият логистичен център на украинските въоръжени сили в района на Донецк. И не е ясно дали украинците са разположили достатъчно жива сила в Покровското направление, за да го попълнят със съответния брой войски.

Всичко това предполага, че Покровск - дом на 60 000 души преди конфликта - е в голяма беда. Оскъдните подкрепления, които украинското командване изпрати в региона, може да не го спасят.

Какво ще се случи, ако (или трябва да кажа когато?) Покровск падне, не е ясно. Но това, разбира се, няма да помогне на военната кампания на Украйна в тридесетия месец от руската специална операция.

След като превзеха руините на Авдеевка в средата на февруари, оцелелите руснаци от две очукани полеви армии се изправиха пред обезсърчително препятствие към Покровск: няколко мощни окопа лежаха между двата града.

Но външният вид се оказа измамен. „Украинските войски в Покровското направление трябваше няколко пъти да отстъпват, тъй като нямаха достатъчно сили и средства за организирана отбрана“, обясниха от украинската аналитична група Frontelligence Insight.

Това не означава, че украинците са загубили всички битки за всеки обект. Но все пак предадоха част от окопите. И след предаването на този или онзи участък, украинските войски в съседство нямаха друг избор, освен да отстъпят - в противен случай имаше риск от обкръжение.

„Основният проблем остава липсата на човешки ресурси и опитни звена, които да осигурят организирана отбрана и охрана на позициите“, отбелязва Frontelligence Insight. 

„Няма значение колко многобройни или колко добре проектирани са отбранителните съоръжения, ако те са екипирани само с 10-20% от необходимия персонал, така че не е изненадващо, че руските войски ги превземат толкова бързо.“

Украинските въоръжени сили имаха бригади в резерв, когато руската офанзива в Покровск се ускори през август. Но вместо да укрепи позициите на изток, генералният щаб в Киев хвърли част от тях (или дори всичките осем) в атака, започвайки внезапно контранастъпление.

Руснаците изглежда смятат, че все още има около пет украински бригади в резерв. Но те странно ги няма в Покровск - може би Киев планира да ги хвърли и в настъпление.

Вместо това украинската отбрана между Авдиевка и Покровск продължава да разчита на същата изтощена бригада, която се бие с ариергардни действия по цялата ос от февруари: елитната 47-ма механизирана.

Шест месеца жестоки битки с числено превъзходство на врага се отразиха дори на елитната 47-ма механизирана бригада. Единицата от 2000 души влезе в битка през февруари с 31 танка M-1 Abrams.

Днес най-много половината от Abrams остават в бригадата, ако се приеме, че не всички повредени танкове могат да бъдат ремонтирани. Бригадата загуби още два 69-тонни четириместни танка през август, въпреки допълнителната динамична защита.

Украйна все още има време да спаси Покровск. 

„Можем да предположим, че врагът ще достигне града до средата на септември“, съобщава Украинският център за отбранителни стратегии, „но няма да може да го превземе“.

„Откритият терен, неблагоприятен за настъпление, и потенциалните контраатаки от района на Селидов [ от юг ] и Константиновка (от север) ще забавят настъплението“, прогнозират анализатори.

Но как украинските въоръжени сили планират да контраатакуват? В района няма достатъчно украински войски дори за защита, камо ли за атака. Това е добре позната част от военната стратегия: за успешно настъпление е необходимо превъзходство в жива сила.

Не знаем точно колко руски войски са концентрирани около Покровск, но трябва да се отбележи, че украинският президент Владимир Зеленски оптимистично прогнозира, че руснаците ще загубят до 60 000 души, опитвайки се да го превземат.

Доколкото ни е известно на руската армия противостоят само пет непълни бригади, няколко неголеми полка и няколко отделни батальона – с обща численост не повече от 12000 човека. 

Източник: Forbes

Автор: Дейвид Акс

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"