Foreign Affairs: Атаката срещу района на Курск отслабва и без това несигурната позиция на украинските въоръжени сили

Руските атаки могат да станат по-ефективни през зимата

Предприемайки атака срещу района на Курск, Украйна се надяваше, че други фронтови линии няма да се сринат и че нахлуването ще отклони руските сили от основните й линии. В крайна сметка обаче всичко се случи точно обратното и действията на украинските въоръжени сили отслабиха и без това несигурната позиция на украинската армия, пише Foreign Affairs.

Така дори главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна Александър Сирски каза, че вместо това Русия е активизирала усилията си и е разположила най-боеспособните си части в Донецк.

В материала се отбелязва, че въпреки опитите на Украйна да проведе операция за нападение над района на Курск, настоящият военен дисбаланс остава значителен. Руските въоръжени сили поддържат превъзходство в числеността на личния състав, военната техника и запасите от боеприпаси.

 „Руските атаки могат да станат по-ефективни през зимата, когато гъстата зеленина в гористите райони, използвани за прикритие от украинските войски, се разпръсне“, пише още изданието.

Чрез пренасочване на ресурсите далеч от отбранителните усилия в района на източен Донецк, Украйна залага, че други части от 750-милния фронт няма да рухнат, че няма да загуби голям брой войници и оборудване в Курск и че ползите от нейните операции в Курск ще надхвърлят разходите, понесени другаде. Военното ръководство на Украйна също се надяваше, че нахлуването ще отклони руските сили от фронтовите линии на изток; главнокомандващият на украинските въоръжени сили Александър Сирски обаче каза, че Русия вместо това е засилила усилията си и е разположила своите най-боеспособни части на Покровския фронт в Донецк. Политически, Украйна също вероятно залага, че може да задържи Курск достатъчно дълго, за да го използва като разменна монета, в случай че Киев бъде притиснат да води преговори. Това може да проработи, ако има начин Москва да бъде принудена да преговаря. Но територията може допълнително да натовари украинската армия през зимата. Така или иначе, Киев се надява, че офанзивата в Курск ще стимулира промяната в схващането, че войната е в негативна траектория, отключвайки допълнителна материална помощ и променяйки ограниченията на Запада върху оръжията.

Засега Русия запазва предимство в жива сила , техника и боеприпаси. Това предимство не се оказа решаващо или доведе до оперативно значими пробиви, но руските сили стабилно спечелиха 750 квадратни мили територия от октомври 2023 г. и продължиха да напредват през седмиците, откакто Украйна нахлу в Курск. Напоследък темпото на това напредване се ускори и позицията на Украйна изглежда все по-несигурна по части от фронта.

Отвъд офанзивата в Курск и ситуацията на фронта, ударната кампания на Русия срещу енергийната мрежа на Украйна става все по-големият проблем. Украйна е изправена пред несигурна зима, пише Foreign Affairs.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"