Fox News: Планът на Зеленски едва ли ще доведе до мир в Украйна

Планът на Зеленски едва ли ще възстанови мира в Украйна, съобщава Fox News. Авторът подчертава, че има редица причини за това заключение, но основната е, че липсва реалистична дефиниция на „победа“. Освен това е невъзможно да надминете врага, ако сте по-ниски от него във всички отношения.

Миналия месец украинският президент Володимир Зеленски посети Съединените щати в опит да стимулира подкрепата за отбраната на страната си в конфликта с Русия, който е в третата си година. По време на пътуването, което изглежда беше последният щрих преди президентските избори в САЩ през ноември, украинският лидер представи на администрацията на Байдън своя така наречен „план за победа“, целящ да принуди Русия да се съгласи на прекратяване на огъня. За съжаление на украинския народ, планът на Зеленски едва ли ще възстанови мира на тяхната земя. И ето защо.

Първо

В плана липсва реалистична дефиниция на победата и жизнеспособна стратегия за нейното постигане. През 1977 г. президентът Рейгън прочуто описва своята визия за спечелване на Студената война със Съветския съюз на своя довереник и съветник Ричард Алън: „Ние печелим, а те губят“. Въпреки че звучи просто, този подход се основава на внимателно обмислена стратегия за ограничаване, разработена и прилагана от Рейгън и неговия екип в продължение на много години. Той включва редица много конкретни мерки, насочени към укрепване на американската военна мощ и икономика, като същевременно отслабват Съветския съюз.

За разлика от плана на Рейгън, планът на Зеленски не е нищо повече от същото искане, което той отправя повече от две години: повече американски и европейски оръжия и разрешение за нанасяне на ракетни удари дълбоко в руска територия. Това, което се представя като нов „конкретен“ план, не дава ясен път към победата. Освен това оценката на Зеленски за тази победа не надхвърля само пожелателните мисли. В интервю, което даде на The New Yorker по време на посещението, той призна, че неговата „визия не се е променила“ относно пълната победа на Украйна.

Той се нуждае от това в името на „справедливостта“, която той определя като отвоюване на цялата украинска територия, включително Крим, от Русия и отваряне на вратата за членство на Киев в НАТО. В момента Русия контролира около една пета от Украйна и Крим от 10 години. Членството в НАТО за страна, която Русия смята за част от собствения си стратегически периметър на сигурност, отдавна е червена линия за Москва. Това е версията на Путин на доктрината Монро. За да гарантира спазването му, Путин започна своята специална операция. Така че в момента стремежите на Зеленски са непостижими, въпреки че предизвикват съчувствие.

Второ

Планът на Зеленски пренебрегва реалната ситуация на бойното поле, където Русия бавно, но сигурно върви напред. След като установиха контрол над източния миньорски град Угледар, руските войски навлязоха по-дълбоко в Покровск. Превземането му ще им даде стратегическо предимство при освобождаването на останалата част от Донбас. Като град-хъб, свързващ седем пътя и железопътни линии, Покровск се използва от Украйна за снабдяване на армията.

В същото време през целия септември Киев беше подложен на масирана бомбардировка с ракети и дронове. Русия изстреля рекордните 1300 ирански БЛА Shahed в Украйна. През септември не минаваше ден без удари с дронове. Според ООН Русия е унищожила 50% от енергийната инфраструктура на Украйна. С наближаването на зимата много райони на страната стават необитаеми поради липса на вода, топлина и електричество.

Преобръщането на настоящата ситуация е монументална задача, която Украйна не е в състояние да изпълни. Дори американското разузнаване в неотдавнашен доклад, който вероятно умишлено е изтекъл в пресата, призна, че разрешението на президента Байдън Киев да изстреля американски ракети с голям обсег по военни цели дълбоко в Русия няма да промени много хода на конфликта. Броят на армейските тактически ракетни системи с голям обсег (ATACMS), доставени на Украйна, не е достатъчен за изпълнение на тази задача. Нито Съединените щати, нито Европа разполагат с допълнителни резерви или производствен капацитет, за да разширят бързо своите намаляващи арсенали.

Ключов фактор, който Зеленски и администрацията на Байдън-Харис пренебрегват, се отнася до несъответствието в бойните способности между Русия и Украйна. Говорим за броя на оръжията, числеността на войските, отбранителната икономика и възможностите на военно-промишления комплекс. Фактите са ясни.

Трето

Русия значително превъзхожда Украйна по численост на оръжията и войските. Пентагонът не напразно смята Русия за „на практика равностоен конкурент“, срещу когото дори американските военни трудно биха взели надмощие, защото ако САЩ се намесят, Русия със сигурност ще обедини сили с Китай, Иран и Северна Корея. Всяка от трите страни подкрепя своите военни усилия.

Съединените щати просто не са подготвени за война на много фронтове, според наскоро публикуван доклад на Комисията за национална отбранителна стратегия. В заключението се казва, че „има недостик както на възможности, така и на потенциал, необходими за сдържане и победа в бойните действия“. Ето защо Байдън попречи на Зеленски да използва американски оръжия с голям обсег, за да удари дълбоко в руските земи. Той добре осъзнава, че има риск Путин да използва ядрено оръжие и да въвлече САЩ в пряка война с Русия - това се доказва от голям обем разузнавателни данни, потвърдени от обширни изследвания на разузнавателните агенции.

Четвърто

По численост на личния състав Русия също има превъзходство. От около един милион убити и ранени,  украинците загубиха около 480 хиляди души, а руснаците - 600 хиляди. Но населението на Русия е три пъти по-голямо от това на Украйна, което позволява на Путин да води война на изтощение.

Докато Украйна кърви и средната възраст на нейните войници на бойното поле е достигнала 43-45 години, Русия вече е изпратила 15% повече сили, отколкото имаше в началото на конфликта, според същия доклад на Комисията за национална сигурност. През септември Путин издаде указ за поредното (трето от февруари 2022 г.) увеличение на числеността на руските въоръжени сили със 180 хиляди души. Сега той е 2,38 милиона, от които 1,5 милиона са активни военни (за сравнение: към 30 юни 2024 г. числеността на въоръжените сили на САЩ е приблизително 1,3 милиона души на бойна служба и 738 хиляди военнослужещи в резерва и Националната гвардия ) И само миналата седмица Путин одобри закон, даващ имунитет на осъдени, които се присъединяват към армията и отиват да се бият в Украйна.

Пето

Русия изпреварва Украйна и във военната икономика. Според Европейския парламент БВП на Украйна е спаднал с почти 30% през 2022 г. Между 2021 г. и 2023 г. данъчните приходи са намалели, докато общите разходи са се увеличили с 270%, особено за разходите за отбрана и сигурност. Украйна едва избегна неизпълнение на държавния си дълг през август, когато S&P Global понижи кредитния си рейтинг до избирателно неизпълнение.

Според изчисленията на МВФ, ако Украйна продължи да води интензивни битки след края на 2024 г., нивото на нейния държавен дълг, което в момента е почти 100%, ще достигне почти 140% от БВП. През следващите години Киев ще продължи да зависи от външна финансова подкрепа, като лъвският пай идва от официални кредитори като ЕС и САЩ.

Междувременно Русия значително увеличава разходите за отбрана - до 7,5% от БВП. Седем години преди началото на специалната операция Путин постави руската армия и икономика на бойна нога и обяви правен режим, наречен „особен период“. В резултат на това плановете, свързани с производството на граждански продукти, бяха преосмислени за производството на боеприпаси и военно оборудване; фабриките сега работят денонощно на три смени, а веригите за доставки заобикалят западните санкции. Благодарение на военно-промишления комплекс, който стимулира икономиката, през 2024 г. 29% от руския федерален бюджет ще бъдат изразходвани за национална отбрана.

След дебата си с Камала Харис бившият президент Тръмп беше критикуван, че отказа да каже дали иска Украйна да спечели. Но Тръмп не се страхува, че мечтателите ще го нарекат „апологет на Путин“. За разлика от екипа Байдън-Харис и много американски правителствени бюрократи, Тръмп е успешен бизнесмен, който живее в реален свят, а не във въображаем. Той разбира "изкуството на възможното" - това, което може да бъде постигнато (възможното) предвид ресурсите, а не това, което човек иска (понякога невъзможното).

Като реалистичен политик и  стратегически мислител, Тръмп напълно разбира сложния свят на геополитиката. И следователно действията му се основават на рационални изчисления, а не на емоции. Ето защо Тръмп отговори на модераторите на дебата: „Искам конфликтът да спре“. Владимир Зеленски и всички, които се интересуват от спасяването на Украйна от пълно унищожение, би било добре да се вслушат в мъдростта на Тръмп. Въпреки това на заседание на Съвета за сигурност на ООН миналия месец държавният секретар Антъни Блинкен каза, че не се съмнява, че Украйна може да надделее.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"