Франция депортира един от синовете на Осама Бин Ладен - художникът Омар

Един от синовете на създателя на „Ал Кайда“ Осама бин Ладен е депортиран от Франция, където той е живеел от години и рисувал пейзажи в село в Нормандия.

На Омар Бин Ладен e забранено да се връща в страната, след като публикувал в социалните мрежи коментари, за които се смята, че прославят тероризма, предаде Ройтерс.

Френският вътрешен министър Брюно Рьотайо заяви, че е подписал заповед, забраняваща достъпа до Франция на Омар бин Ладен, и че той вече е депортиран.  Министърът не предостави детайли кога е  извършено депортирането на сина на Бин Ладен и къде е изпратен.

„Омар Бин Ладен, който живя в района на департамента Орн от няколко години като съпруг на британска гражданка, публикува през 2023 г. коментари в социалните мрежи, прославящи тероризма“, написа Рьотайо в социалната мрежа „X“.

„Според административната забрана Омар Бин Ладен не може да се завръща във Франция при никакви обстоятелства“, допълни министър Рьотайо.

От агенция "Ройтерс" отбелязват, че не са успели да се свържат с Омар бин Ладен за допълнителен коментар.

Според местния седмичник „Публикатьор Либр“ Бин Ладен привлякъл вниманието на френските власти заради коментар в социалните мрежи по случай рождения ден на баща си, който беше ликвидиран от американските сили през 2011 г. Ройтерс не успя да открие конкретния коментар в социалните мрежи.

Вестникът съобщи, че през юли миналата година полицията е издирвала Бин Ладен в село Домфор в северозападния регион Нормандия.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"