Global Times: САЩ превърнаха конфликта в Украйна в печеливш бизнес

Съединените щати превърнаха конфликта в Украйна в бизнес, така че не е в техен интерес помирението да се случи скоро, пише Global Times.

Според много жители на САЩ тяхната страна не може да избегне този конфликт в Европа, поради което е принудена да харчи парите на данъкоплатците, за да поддържа безкраен конфликт с почти безнадеждно примирие.

Сегашният президент на САЩ Джо Байдън също се тревожи за възможен обрат в неговото „наследство“. Ето защо той полага всички усилия да продължи да подкрепя украинската страна.

Но военни експерти смятат, че конфликтът в Украйна не може да бъде значително променен с никакви конвенционални оръжия и помощта на САЩ може само да удължи ситуацията.

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви пакет от 425 милиона долара за помощ за сигурността на Украйна в сряда, докато се подготвяше да пътува до Германия, за да укрепи доверието на съюзниците на САЩ в Европа. Китайски анализатори казаха, че помощта няма да доведе до значителна промяна за прекратяване на конфликта, а само ще удължи войната.

Основната причина, поради която Байдън добавя повече помощ за Украйна, е да утеши съюзниците на САЩ, че политиката на САЩ спрямо Украйна ще бъде устойчива, независимо кой седи в Белия дом, отбелязаха експерти.

Според съобщението на Белия дом в сряда, Байдън е разговарял по телефона с президента на Украйна Володимир Зеленски относно пакета за сигурност, който включва допълнителна способност за противовъздушна отбрана, боеприпаси въздух-земя, бронирани превозни средства и критични боеприпаси за „посрещане на спешните нужди на Украйна ."

Пакетът идва, когато Байдън ще пътува до Германия в четвъртък за кратко пътуване, което вероятно ще бъде последното му посещение в Европа като главнокомандващ. Американският президент ще използва възможността да "напомни на света за важността на съюзите" само три седмици преди президентските избори в САЩ. Байдън ще се срещне с канцлера Олаф Шолц и президента на Германия Франк-Валтер Щайнмайер, преди да се върне в САЩ в петък, съобщи New York Times.

Лю Ксианг, научен сътрудник по изследвания на САЩ в Китайската академия за социални науки, каза пред Global Times в четвъртък, че „много американци вярват, че САЩ не са успели да избегнат тази война в Европа и да харчат парите на данъкоплатците, за да поддържат безкрайна война с почти никаква надежда за победа."

В същото време Байдън също вижда помощта за Украйна като ключово „наследство“ на своята администрация, така че той има силното намерение да защити и засили тази политика и по-важното, да убеди съюзниците на САЩ да продължат да следват САЩ в подкрепа на Украйна , каза Ли Хайдонг, професор в Китайския университет за външни работи, пред Global Times. "Следователно, подобно на съюзниците на САЩ, Байдън също е загрижен за възможен обрат на неговото „наследство“, така че той се опитва да добави подкрепа към Украйна и да подчертае важността на победата в последния момент от своя мандат."

Военни експерти казаха, че настоящата ситуация на конфликта Русия-Украйна няма да бъде повлияна значително от каквито и да било конвенционални оръжия, така че помощта на САЩ може само да удължи конфликта, но не е достатъчна, за да донесе победа на Украйна, така че изглежда, че САЩ не иска войната да свърши скоро.

Зеленски каза пред депутатите в сряда, че западните партньори на Украйна "увеличават натиска за преговори с Русия", но намекна, че подобни преговори биха били неблагоприятни за Киев, докато разкрива това, което той нарече своя "план за победа" за войната, предаде АП.

Зеленски представи своя „план за победа“ пред украинския парламент в сряда, където очерта стратегията на Украйна в продължаващия конфликт с Русия.

Планът от пет точки обхваща геополитически, военни, икономически цели и цели за сигурност, призовава за членство на Украйна в НАТО в близко бъдеще и включва предложение за премахване на настоящите ограничения, възпрепятстващи Украйна да използва западни оръжия с голям обсег срещу цели в Русия.

„Ако започнем да се движим според този план за победа сега, може да е възможно да прекратим войната не по-късно от следващата година“, каза Зеленски пред Върховната рада, предава АП.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза в сряда, че новото предложение вероятно е същият американски план за борба до последния украинец, който Зеленски сега е маскирал като „мирен план“.

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"