Хранене на бебето – от шише с биберон до първите прибори

Биберонът е една от най-популярните залъгалки за бебета и деца в ранна възраст. Предимствата му са много – оказва успокояващо въздействие, развива и задоволява инстинкта за сукане и т.н. Но това не е единственото му приложение. Друг вид биберони са предназначени за шишетата, с които храните вашия мъник. Това е неговият първи хранителен етап, преди да премине към чашка с накрайник и първите си прибори. Изборът на правилните аксесоари за хранене е важна стъпка, която не бива да пренебрегвате. Ето какво трябва да знаете за тях.

Хранене с шише с биберон

Още в първите си месеци бебето започва да се храни повече или по-малко от шише за мляко с биберон. Той от своя страна е така разработен, че максимално да наподобява усещането за сучене от гърдата на майката. Това значително улеснява прехода от кърмене към хранене с шише.

Материалите, от които най-често се изработват биберони, са силикон и латекс. Силиконовите биберони са по-разпространени. Те имат дълъг живот, устойчиви са на разтягане и захапване и се поддържат лесно. Те нямат вкус и мирис. Бибероните, изработени от латекс, са по-меки и са подходящи за новородени. Те обаче не са толкова издръжливи и в някои случаи могат да имат специфичен мирис и вкус. В редки случаи латексът може да предизвика алергична реакция.

Бибероните се различават и по размера на дупките си. По-големите такива осигуряват по-лесен поток. С порастването на детето трябва да сменяте биберона, за да може то да се храни пълноценно.

Накрая ще обърнем внимание и на често срещания дискомфорт при бебетата, а именно коликите. В тези случаи решението е в шишета и биберони с антиколикови системи. Това са клапи, които намаляват поемането на въздух по време на хранене.

Преход към чашка с накрайник

След шестия си месец бебето започва да приема по-разнообразна храна. Именно това е и препоръчителният момент, в който да въведете използването на чашка с накрайник. Този важен преход ще стимулира самостоятелността на детето, развивайки уменията му за пиене без биберон. Чашката с накрайник намалява вероятността от объркване при захапване, каквато съществува при прекалено дълго използване на биберон.

В началото е добре да използвате по-мек накрайник. По този начин детето ще възприеме по-лесно новия метод на хранене, тъй като първоначално ще му напомня за биберона. За удобство на родителите се предлагат модели с допълнителни клапи срещу разливане. Те са подходящи за деца, които започват да се учат да пият самостоятелно.

Използване на прибори (лъжичка, виличка и други)

Стигаме и до момента, в който бебето започва да се захранва с пюрета и меки храни. Това неизбежно налага и нуждата от използване на първите прибори. Тъй като бебешките венци са много нежни, изборът на подходяща лъжица е ключов, за да не бъдат разранени те. В началото заложете на силиконови лъжички. Те са меки и ергономични. Удобни са за хващане както от дете, така и от възрастен. След първата годинка можете да въведете и използването на т. нар. „учебни прибори“. Това са малки вилички и ножчета с тъпи краища, с които малчуганът да се учи да борави безопасно. Те могат да бъдат изработени от пластмаса или силикон.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"