Хроника на поредната футболна лъжа

Мач ще има, ще има и протест, който ще продължи и след последния съдийски сигнал

„Ако няма мач в Пловдив, няма да има изобщо“

София-Пловдив-Кърджали-София. Така изглежда виртуалната карта с маршрута на националния отбор за прословутия двубой с Унгария. Последното домакинство на „трикольорите“ за провалените и без това квалификации за Евро 2024 все пак ще се състои на стадион „Васил Левски“, колкото и на господата управници от БФС да не им се искаше. Е, все пак ще е без публика, за да не им се налага да се изправят очи в очи с любовта на онези, които преди 30 години скандираха имената им. Накрая обаче да не се окаже, че това е най-посетеният мач на представителния ни тим от години...

Откакто стана ясно, че двубоят се явява рисков заради подготвяни протести, теза, която буди сериозни съмнения, футболният съюз се опита всячески да премести срещата далеч от столицата. Но неочаквано и дори болезнено удари на камък в опита да се настани удобно на стадион „Христо Ботев“. Интересно е обаче, че през последните дни от „Бояна“ на няколко пъти дадоха да се разбере, че ако квалификацията не е на „Колежа“, родният футбол ще бъде шамаросан фатално от УЕФА. Заговори се едва ли не за край на футбола у нас, което в интерес на истината, едва ли стресна мнозина, предвид състоянието на клубове, стадиони и национален отбор.

Изсипаха се закани, отправиха се апели, впрегнаха се медии, вдигаха се лозунги - все до болка познати приоми в родната футболна действителност. А това се оказа поредната лъжа, изречена от това управление. Но за разлика от много други случаи, сега тя бе разобличена за броени дни от самите герои на деня.

Пръв в настаналата суматоха се изяви Христо Запрянов в качеството си на заместник-изпълнителен директор на управленското тяло, успял да влезе успешно в обувките на Валери Божинов като изказ.

„Ако няма мач на „Колежа“, значи няма да има мач. Чисто и просто.“, обясни в неделя бившето пресаташе на националите. Това изказване трябваше да умилостиви общината в Пловдив и собственика на строителната фирма, работеща по съоръжението, Илиян Филипов. Номерът не мина!

За да уголеми представите за тегнещата заплаха по сходен начин се изказа и самият президент Борислав Михайлов, който изключително рядко дава интервюта, но когато го прави, е пред строго определени медии, които по някаква случайност не са настроени срещу БФС. Случайност? 

„Апелирам към хората, от които зависи това нещо, да проявят здрав разум и да разрешат да се играе, защото тогава и „Ботев“ (Пд) ще спре да играе футбол въобще, и „Локо“ и всички отбори. Едно такова неотдаване на стадион е като отказ от организиране на спортно състезание, което означава, че държавата не е помогнала на федерацията да си организира мача, което означава намеса, което означава изключване от УЕФА“, обяви първият във футбола ни.

И този път Пловдив не падна под владение на БФС, въпреки заплахите за сериозни санкции. Така на дневен ред изведнъж от нищото се появи Кърджали като възможност. Кметът на града Ерол Мюмюн отвори вратите на „Арена Арда“ за националите и всичко изглеждаше спасено. После дойде студеният душ - градът се намира твърде далеч от летище и не може да приеме мач от такъв ранг. На свой ред Мюмюн пожела пълни трибуни и развали настроението на работещите неуморно за благото на българския футбол.

Така бумерангът с двубоя на националите се завърна в столицата. Отгоре на всичко лъснаха и лъжите, че ако срещата не се играе в Пловдив, УЕФА ще ни закрие. Накрая да не се окаже само, че и писмо от Нион с препоръка за празни трибуни няма и всичко е било част от плана на ръководителите да финтират задаващия се бойкот. Така или иначе футболната общественост вече реши, че зад цялата тази история стои именно БФС от страх какво ще предприемат привържениците в четвъртък вечер, обявили от месец готовност да ги изметат. Историята на футбола знае далеч по-люти и опасни мачове, които са се играли с публика през годините и УЕФА не е лишавала двубоите от зрители.

И като говорим за националния стадион „Васил Левски“, който ще приеме срещата с унгарците, добре е да си припомним думите на още един човек, свързан пряко с управлението на футбола у нас - Йордан Лечков.

През март вицепрезидентът на БФС убедително заяви, че съоръжението в центъра на София не може да служи на „трикольорите“ заради липса на лиценз. Е, половин година по-късно именно на него записахме поредна срамна страница срещу Литва за 0:2, а сега отново ще има двубой под егидата на европейската футболна централа.

„Националният стадион вече не отговаря на изискванията на УЕФА - обясни тогава героят от САЩ ’94 в интервю за Gong.bg. - Бяха правени достатъчно компромиси благодарение на добрите наши контакти в европейските комисии и УЕФА, това е самата истина. Най-категорично го заявявам - националният стадион „Васил Левски“ вече не отговаря на новите изисквания, даже осветлението не отговаря, както и теренът“.

Е, фенове на футбола, преценете сами как се управлява футбола у нас и колко често истината достига до вас. Генерално - мач ще има, а също и протест. Той започва още в 16 часа в четвъртък в София, а по всичко изглежда, че няма да стихне с последния съдийски сигнал на „Васил Левски“.

TRUD_VERSION_AMP:5//
Публикувано от Владимир Иванов

Този уебсайт използва "бисквитки"