Хусите атакували 3 кораба, от компанията на единия отричат

Йеменските хуси твърдят, че са нападнали три кораба, включително един - в Средиземно море. Както "Ройтерс" съобщи, те са предприели атаки срещу три кораба в Червено, Средиземно и Арабско море.Ккапитанът на кораба, за който се твърди, че е нападнат в Средиземно море, обаче не потвърди, че има инцидент с екипажа му. Атаките са последните в продължилата месеци кампания на хусите срещу кораби в региона, което според групата е проява на солидарност с палестинците, които се бият с Израел във войната в Газа. Военният говорител Яхя Саре каза в телевизионна реч, че силите на хутите са атакували корабите "Янис" в Червено море, "Есекс" в Средиземно и MSC Alexandra в Арабско море. Нито един от тях не е български. 

Хусите изстреляха няколко ракети по кораба "Есекс", докато той нарушаваше забраната на решението, възпрепятстваща влизането в окупирани палестински пристанища, добави Сареа. Той не уточни кога са извършени нападенията.

Централното командване на САЩ заяви в петък, че хусите са изстреляли две противокорабни балистични ракети в Червено море на 23 май, но че няма ранени или щети. Танкерът за втечнен нефтен газ "Есекс" е под либерийски флаг и беше закотвен край бреговете на египетското пристанище Александрия в Средиземно море в петък, показват снимки на корабоплаването.

Корабът се управлява от Zodiac Maritime, който се контролира от израелския магнат Еял Офер. „Корабът е безопасно закотвен в египетски води и няма признаци за нещо необичайно“, каза говорител на компанията. Британската компания за морска сигурност Ambrey пък обяви, че корабът е търгувал между Александрия и Порт Саид, също в Египет, и не е посещавал нито едно израелско пристанище през последните седмици. Танкерът не е бил на повече от 15 морски мили от бреговете на Египет през предходната седмица.

По-рано този месец лидерът на йеменските хуси Абдул Малик ал-Хути каза, че всички кораби, пътуващи за израелските пристанища, ще бъдат атакувани от подкрепяната от Иран групировка, а не само тези в района на Червено море. 

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Христина Колева

Този уебсайт използва "бисквитки"