ISW: Ударите в Татарстан са преломен момент в способността на Украйна да атакува дълбоко в руския тил

Вчерашната атака на украински дронове срещу петролна рафинерия в Република Татарстан показва повратна точка в стратегията на Украйна за нанасяне на удари по цели дълбоко зад руските линии.

Това коментират анализатори от Института за изучаване на войната (ISW) по повод атаката с дрон срещу петролната рафинерия Taneco в град Елабуга, извършен на 2 април. Те обръщат внимание на факта, че предприятието е на повече от 1200 км от украинската граница.

Агенция Ройтерс изчисли, че всички удари на украински дронове срещу руски петролни рафинерии до момента са довели до спирането на около 14% от всички мощности за преработка на петрол в Руската федерация.

„Първи украински удари по Татарстан бяха нанесени на 2 април и разстоянието от границите на Украйна е значителна промяна в демонстрираната от Киев способност да нанася удари на далечни разстояния дълбоко в руския тил. ISW оценява, че такива украински удари са необходими компонент на украинската кампания за използване на асиметрични способности за деградация на индустриите, които снабдяват и поддържат руската армия“, отбелязват анализатори.

На 2 април украински безпилотни апарати атакуваха две цели в Татарстан. В рафинерия в Нижнекамск избухна пожар, след попадение в първично рафиниращо съоръжение.
Вторият удар понесе завода за сглобяване на ударни безпилотни самолети от типа "Шахед", който се намира в град Елабуга, на повече от 1000 км от границата с Украйна.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"