Израел планира и сухопътно настъпление в Ливан

Продължават масираните въздушни атаки на израелските сили по обекти на ливанската шиитска групировка "Хизбула". Израел допусна необходимост от сухопътно настъпление в Ливан.

Позовавайки се на думи на говорителя на израелската армия - контраадмирал Даниел Хагари, агенция "Ройтерс" посочва, че Израел допуска появата на необходимост от сухопътно настъпление в Ливан.

Запитан от представители на медиите за възможно сухопътно нахлуване на израелските сили в Ливан, Хагари заяви: "Ще направим всичко, което е необходимо в името на сигурността на населението на северен Израел".

"България подкрепя усилията за деескалация на конфликта между Израел и радикалното палестинско движение "Хамас", заяви на свой ред външният министър Иван Кондов.

Тази сутрин израелските военни предприеха удари по обекти на "Хизбула" в Южен Ливан, разположената в източната част на страната долина Бекаа и северни райони, в близост до границата със Сирия. Говорителят на израелската армия контраадмирал Даниел Хагари заяви, че военните са изпратили съобщение до жителите на Южен Ливан да спазват дистанция от постовете на "Хизбула". На въпрос на репортери за възможно израелско сухопътно нахлуване в Ливан, Хагари каза, че израелските сили "ще направят всичко необходимо" за безопасното връщане на евакуираните жители на Северен Израел в домовете им.

Училищата в Северен Израел и днес ще останат затворени. Ограничени са и струпванията на хора. Вчера "Хизбула" обяви, че е изстреляла дронове с експлозиви по две военни позиции в Северен Израел, както и десетки ракети срещу армейски заводи и военно-въздушна база в района. Това стана след вълната от експлозии на пейджъри и радиостанции миналата седмица, за която от "Хизбула" се заканиха да отмъстят.

Българският министър на външните работи Иван Кондов заяви, че българската страна следи с дълбока загриженост развитието на ситуацията в Близкия изток и ще продължи да работи в посока подкрепа на усилията на международната общност за деескалация на конфликта между Израел и "Хамас", прекратяване на огъня и освобождаване на заложниците, все още държани в Газа, и за установяване на траен и справедлив мир в региона.

По време на посещението си в Ню Йорк министър Кондов се срещна в ООН с министър-председателя и министър на външните работи и емигрантите на Палестина Мохаммад Мустафа.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"