Израел удари Ливан близо до летище в Бейрут

Израел нанесе няколко удара близо до международното летище на Бейрут през изминалата нощ. Целта на атаката са филиали на финансова групировка, свързана с Хизбула.

Само минути преди експлозиите, няколко самолета са кацнали на летището, единят от Дубай, предават световните агенции. Няма данни за загинали и пострадали. Ударите идват след като Израел нареди за евакуация в южните части на ливанската столица. Вчера при удари над Ливан, израелската армия порази централата на разузнаването на Хизбула.

Според ННА предупрежденията за евакуация са били последвани от удари, насочени срещу клонове на финансовото дружество. Били са засегнати различни райони в южното предградие на ливанската столица. Там се е разразил и голям пожар.

Удари срещу филиали на финансовата организация са били нанесени и в долината Бекаа, в района на Хермел и на Рияк. Бивша сграда на финансовото дружество е била поразена с вражески дрон в град Баалбек.

"Ал Кадр ал Хасан" е обект на американски санкции от 2007 г.  Финансовото дружество е смятано за терористична организация и от Саудитска Арабия. Според американското министерство на финансите "Ал Кадр ал Хасан" е било използвано от "Хизбула", за да прикрива чрез него ливанското проиранско движение икономическите си дейности и да получи достъп до световната финансова система.

Същевременно "Хизбула" съобщи, че е свалила израелски дрон над Ливан, но не поясни на кое място е станало това, предаде Франс прес. Става дума  свален дрон "Хермес 450".

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"