Живописни дестинации, които трябва да посетите тази есен

Горещото лято отминава и настъпват меките есенни дни, в които близки и далечни дестинации се превръщат в истинско пиршество за сетивата – горите от Швейцария до Япония се обагрят в най-различни цветове, а умерените температури през целия ден позволяват дълги преходи и разглеждане на забележителности без опасност от прегряване.

Ако са ви останали няколко дни неизползван отпуск, можете да го съчетаете с почивните дни през септември и да се отправите на пълно с преживявания, гледки и вкусове пътешествие. Накъде? Ето няколко идеи:

До Женева и Вьове

Швейцария е бижу, което всеки запален пътешественик трябва да посети. Страна като на картичка, тя е рай за алпинистите, мечта за фотографите и притегателна точка за богатите, известните…и велосипедистите. Макар да е трудно да се посочи само един или два града, които да се посетят в Швейцария, за четирите почивни дни покрай 22 септември е напълно възможно да разгледате Женева и близкия (само на 60 км.) Вьове.

В Женева ви очакват фонтантът Jet D’Eau, който хвърля струи на височина 140 метра, а полъхът на вятъра ги превръща в красива водна завеса, която се вижда от брега. Не пропускайте да се насладите и на цветния часовник, който всеки сезон е оформен от различни растения и е сред основните туристически забележителности на града. А може просто да се разхождате бавно по брега на Женевското езеро и да се радвате на есенните лъчи с поглед вперен във върховете отвъд него.

Само на 60 км от Женева, пак на брега на езерото, е сгушен град Вьове – домът на Чарли Чаплин през последните 25 години от живота му. Къщата му е превърната в музей и може да бъде посетена от 10 до 18 часа. Но Вьове е ценен не само с това. Тук ще се насладите на изумителен пейзаж към Алпите, които се намират на отсрещния бряг на езеро, ще можете спокойно да покарате колело из стария град или да напазарувате от местните производители във вторник или събота – дните, в които отваря пазарът на Веве, разположен на Големия площад в града.

Наблизо е и джаз-столицата на Европа – Монтрьо, но световноизвестният фестивал там се организира през пролетта, така че ще трябва да се върнете отново след няколко месеца, ако искате да чуете звездите на джаза в „Аудиториум Стравински“.

Не забравяйте да активирате роуминга от А1, като имайте предвид, че Швейцария се намира в Зона 3 – срещу дневната такса от 9,99 лв. получавате 2000 МВ на ден и 0,19 лв. на минута разговор. Активирането на услугата става с SMS с текст „ОК“ на кратък номер 17280 за частните клиенти или през мобилното приложение Моят А1. Таксуването след това е автоматично, според зоната, в която се намирате, и не трябва да извършвате никакви допълнителни действия.

А след Швейцария накъде?

До Япония

Ако разполагате с повече свободно време за пътешествия, спокойно можете да отправите поглед към страната на изгряващото слънце. Япония през есента е като картина, нарисувана с най-ярките цветове. Превръща се в истинско произведение на изкуството, където традициите и природата се сливат в едно незабравимо преживяване. Съзерцаването на есенните багри тук е превърнато в ритуал, точно както съзерцаването на цъфналите вишни през пролетта. Японската дума за есента е koyo и из улиците и парковете ще срещнете хиляди хора, които просто съпреживяват този миг от природния цикъл.

Едно от местата, на които можете да отидете точно през есента е храмът Киомизу Дера над град Киото. В краката ви ще е съвременния мегаполис, а до вас древния храм и червените листа на дърветата. Момент, който заслужава да бъде споделен на мига с всички приятели, нали?

А за да не се окажете без мобилна връзка точно тогава, се възползвайте от изгодните роуминг условия на А1 – 2000 MB на ден и 0,39 лв. на минута разговор срещу дневна такса от 19,99 лв.

И понеже „апетитът идва с яденето“, а в този конкретен случай – пътуването, нека отидем и…

До Виетнам

 Есента е времето, в което за последно можете да видите легендарните оризови тераси на Сапа. Тогава е и жътвата и искрящо зелените цветове са отстъпили място на златно жълтото на зрелите оризови класове. Изграждането и поддръжката на тези тераси е резултат от вековните усилия на местните етнически групи като Хмон, Дао и Зао. Тези тераси са не само източник на храна, но и отразяват дълбоката връзка на местните хора с природата и техните традиции. Един от най-добрите начини да се насладите на красотата на оризовите тераси е да се отправите на пешеходен преход. Има множество маршрути с различна трудност, които ви позволяват да се насладите на природата и да опознаете местните села.

Не пропускайте да опитате местната кухня, която е богата на свежи продукти и подправки. Можете да пробвате традиционни ястия като фо, бань ми и различни видове зеленчукови гозби.

Разбира се, не забравяйте да активирате и роуминга от А1, за да споделяте всеки миг от пътешествието из оризовите полета с близките си хора. Виетнам също като Япония попада в зона 4, където срещу дневна такса от 19,99 лв. получавате 2000 MB и 0,39 лв. на минута разговор.

И сега накъде ще поемете?

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"