Как да си направим капан за плъхове?

Плъховете може да бъдат сериозен проблем, особено когато навлязат в нашите къщи, складове или апартаменти. Те не само причиняват материални щети, но и носят рискове за здравето. Капаните за вредни гризачи са ефективен начин за борба с този проблем. Как може да си изработите сами такъв и какви видове съществуват?

Изработване на ефективен капан за плъхове

Изработката на капан за плъхове може да бъде извършена по няколко различни начина, в зависимост от типа, който искате да използвате. Експертите от онлайн магазин Отрови ни споделиха лесни стъпки как сами да си направите капан за плъхове:

  • Съберете необходимите материали

Намерете пластмасова кутия или кофа, която ще послужи като основа за капана. Тя трябва да бъде достатъчно голяма, за да побере плъха, тъй като е по-голям от една мишка, както и да има достатъчно пространство за примамката. Необходима ви е и дълга дървена летва или тръба, която ще използвате за рампа. Тя трябва да е достатъчно дълга, за да достигне от пода до върха на кутията.

  • Подгответе кутията

Направете голям отвор в единия край на кутията. Той трябва да е достатъчно голям, за да позволи на животното да влезе в желаното място, но не толкова голям, че да може да излезе лесно.

  • Създайте рампа

Поставете дървената летва или тръбата така, че да води от пода до отвора на кутията. Това ще послужи като път за вредните гризачи да влязат в предназначената зона.

  • Поставете примамката

Изберете примамка, която е привлекателна за вредителите. Често използваните включват храни като фъстъчено масло, сирене, сушени плодове или месо. Сложете примамката в дъното на кутията, далеч от отвора, за да привлечете плъха вътре и той да активира механизма при опит да я вземе.

  • Позиционирайте капана

Поставете капана на място, където сте забелязали активност на вредни гризачи или където сте забелязали техни изпражнения. Най-често преминават близо до стени, в ъгли или на места. Уверете се, че рампата е стабилна и позволява на животното да се качи лесно.

  • Проверявайте редовно

Редовно проверявайте, за да видите дали е хванал плъх. Ако заловите такъв, освободете го на безопасно място, далеч от дома си.

Следвайки тези стъпки, може да си направите ефективен и хуманен капан, който ще помогне за премахването на тези вредители във вашия дом или офис.

Различни видове капани за плъхове

Съществуват и други видове капани за плъхове, които може да изработите сами. Категоризират се спрямо механизма на действие и изискват повече ресурси и по-сложни техники при направата. На какви се делят?

  • механични – те са ефективни и лесни за използване, но може да бъдат опасни за домашни любимци и деца. Биват пружинни или други видове, които убиват животното при активиране;
  • автоматични – позволяват хващането на плъховете по хуманен начин – без да ги убиват. Такива обикновено са кутии с механизъм, при които вратата се затваря след влизането на животното;
  • лепливи – представляват табла с лепило, за което залепва гризачът. Този метод обаче често се счита за нехуманен, защото не може да се освободи;
  • електрически – убиват вредните гризачи чрез кратък електрически удар, когато той влезе в капана.

Може да разгледате какво представляват на сайта otrovi.com. Важно е да се подходи отговорно при използването на капани за плъхове, като се вземат предвид хуманните аспекти при прогонването и безопасността у дома. Без значение какъв вид изберете да направите, редовното му почистване също е важен фактор за поддържането на неговата ефективност.

Освен това, дори и вече да сте постигнали целта си и да сте се отървали от тях, вземането на превантивни мерки е също от особена важност за предотвратяване на бъдещи инвазии на вредни гризачи.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"