Как се стигна до съдебната битка между учител и майка на момче от Природо-математическата гимназия

Истанбулският бяс върлува сред педагогическия състав на елитните гимназии, но искам да поздравя съдията, че върна нормалността, заяви Александър Урумов, лично ангажиран с делото

Александър Урумов, един от отявлените противници на Истанбулската конвенция, която бе забранена от българския Конституционен съд през 2018 г., тъй като противоречи на Основния закон, разясни в детайли казуса с ученика от Националната природо-математическа гимназия Росен Александров, конфликта с неговия учител по география Даниел Христов и развоя на съдебната битка между преподавателя и неговата майка Ани Кирилова. 

Вчера стана ясно, че Софийският районен съд оправдава Кирилова по наказателно дело, заведено срещу нея от преподавателя по география от НПМГ Даниел Христов.

След оправдателното решение и публичното разгласяване на случая, от елитната столична гимназия разпространиха становище. В своя позиция до медиите и обществеността от Природо-математическата казват, че тормозът не е от учителя Христов към момчето, а от неговата майка Кирилова към цялото училищно настоятелство. Педагогическият състав на училището заявява, че случаят незаслужено се яхва и от политици преди избори, визирайки изявленията на депутата от "Възраждане" Ангел Янчев. 

"Абсурдно е, че ми се налага да пиша тези редове. Дори и аз – който започнах битката срещу Истанбулската конвенция и прогнозирах какви ще са резултатите от нейното лансиране – просто не мога да повярвам за случващото се. 
Ще тръгнем отзад напред, по обратния ред – както подобава на случай, провокиран от хора с обратно поведение. 

Какъв е информационният повод?

Вчера състав на Софийския районен съд обяви за невиновна Ани Кирилова по наказателно дело за клевета, заведено от учителя по география Даниел Христов (моля, запомнете по какво преподава) от елитната Национална природо-математическа гимназия. Присъствах на делото от начало докрай и се възползвам от случая да поздравя и да благодаря на съдията за доблестното поведение и справедливото решение.

Защо е заведено делото за клевета от въпросния учител Христов срещу Ани Кирилова?

Защото Ани Кирилова, като майка на ученика от 9-и клас Росен Александров, през ноември 2023 година е подала жалба срещу Даниел Христов.

Защо е подала жалба срещу учителя по география Даниел Христов?

През декември 2023 година – точно в навечерието на Рождество Христово, когато хората се подготвят за празника, Даниел Христов в продължение на два учебни часа по география занимава учениците с темата за Истанбулската конвенция и ги кара да пишат дали са „за“ или „против“. Какво общо има предметът „География“ с Истанбулската конвенция, освен че Истанбул е географско понятие? Нищо.

Ами много ясно, че между предмета „География“ и Истанбулската конвенция, обявена за противоконституционна с решение N13 на Конституционния съд от 27.07.2018 година – между тези две понятия няма нищо общо.

Точно затова през януари 2024 г. Ани Кирилова, майка на ученика от 9-и клас в НПМГ - Росен Александров, подава жалба до директора на НПМГ и Министерство на образованието и науката с молба да бъде проверена работата на въпросния учител.

И оттук започва тормоз върху ученика Росен Александров. Можем ясно да го кажем – тормоз в елитната Национална природо-математическа гимназия. В резултат Росен трябва да повтаря 9-и клас, защото му е оставена двойка по география за учебната 2023-2024 година. 

Този „истанбулски“ бяс, който явно върлува сред част от педагогическия състав в НПМГ, съсипва един млад и талантлив български ученик. Защото Росен – с две петици по физика и български език – е отличен ученик, с отлични оценки по всичко останало. 

Не щеш ли, точно по география, този отличен ученик изненадващо не успява да се справи. Вече е ясно защо – защото майката Ани Кирилова подава жалба срещу учителя по география Даниел Христов заради неговата агитация.
В същата тази гимназия преподава и учителят Борис Илиев, обявил подписка срещу гласуваната от парламента законова забрана за ЛГБТ-пропаганда в училищата. 

Също така е много любопитно дали самият директор на НМПГ Ивайло Ушагелов се е опитвал да оказва натиск върху Ани Кирилова да си оттегли жалбата срещу учителя по география? Знам отговора, просто питам директора Ушагелов дали е оказвал натиск върху майката на ученика. И в резултат на решителността на майката Ани Кирилова да търси своите права по законов ред, елитната гимназия ѝ завежда наказателно дело за клевета и уронване на доброто име.

На кого е доброто име? 

Наказателното дело за клевета е заведено от учителя по география Даниел Христов, защото в жалбите си майката го била обидила. Затова той иска тя да бъде осъдена! Географът Даниел Христов, през учебната 2022-2023 година, е бил учител в Националната гимназия по древни езици и култури, откъдето при неизяснени обстоятелства се е преместил - или са го помолили да напусне доброволно – и да отиде в НПМГ.

Днес българският съд, в лицето на съдия Димитър Куртев Демирев, оправда Ани Кирилова, като заяви, че всеки български гражданин има право да пише жалби до компетентните органи и това не е незаконно.  Правото на жалбоподаване е конституционно право. Което важи и за евентуално обжалване от страна на ЛГБТ-мафията на това решение на съдия Демирев", отбелязва Урумов в своя публикация. 

*Александър Урумов е лично ангажиран със случая и го следи от самото му начало - като общественик и защитник на традиционните ценности. Снимката е от вчера, 9 октомври, в Софийския районен съд, минути след оправдателното решение.

TRUD_VERSION_AMP:5//
Публикувано от Димана Дойчинова

Този уебсайт използва "бисквитки"