Супата е ястие, което предлага много ползи за здравето, а в същото време не отнема много време за приготвяне, нито изисква кой знае какви кулинарни умения. Тя е идеалното хапване за студените есенни дни, в които искаме да си останем просто вкъщи на топло и да се насладим на вкусовете.
1. Телешко варено
Необходими продукти:
• Телешки гърди – 700 гр.
• Олио – 5 с.л.
• Картофи – 2 бр. големи или 3 бр. малки
• Моркови – 3 бр.
• Лук – 1 голяма глава
• Целина – 1 стрък и 1 резен от корена
• Домат – 1 малък
• Черен пипер – 4-5 зърна
• Девисил – 1 ч.л. сух/ 3-4 листа пресен
• Сол
• Пресен магданоз за поръсване
Телешките гърди се поставят в подходящ съд, заливат се с 6 чаши гореща вода и се посоляват. Вари се на слаб огън като периодично отстранявайте пяната, която се образува на повърхността.
Бульонът се прецежда, а месото се обезкостява и се нарязва на по - едри парчета. Към горещия бульон прибавете нарязаните на едри кръгчета моркови и целината. 10 минути след като кипнат, се добавят и картофите, нарязани на едри кубчета, доматите, обелени и нарязани на четвъртинки и обезкостеното месо.
След като картофите са добре сварени, ястието се сваля от огъня, добавят се черен пипер и се посолява при нужда.
При сервиране телешкото варено се посипва със ситно нарязан магданоз.
2. Тиквена крем супа
Необходими продукти:
• Тиква – 500 гр.
• Морков – 2 бр.
• Круша – 1 бр.
• Лук – 1 глава
• Краве масло – 20 гр.
• Прясно мляко – 200 мл.
• Пресен джинджифил – 1 ч.л.
• Тиквени семки – 1 с.л.
• Сол
• Черен пипер
• Червен пипер
На първо място трябва да сварите основните продукти. Нарежете и почистете тиквата, крушата, морковите и лука. Запържете лука, морковите и крушата, за да разгърнат ароматите си. След това добавете тиквата, залейте с вода като подправите с 1 ч.л. сол и варете до пълно омекване.
След като зеленчуците са сварени, ги пюрирайте с пасатор, заедно с маслото и млякото. Можете да направите това и с кухненски робот. Задължително извадете млякото предварително от хладилника. Пасирайте до получаване на еднородна смес.
Направете джинджифила на паста чрез ситно ренде и добавете към тиквената супа. Разбъркайте много добре, за да не остане джинджифилът на топка.
При поднасяне на ястието поръсете с печени тиквени семки.
3. Патешка супа
Необходими продукти:
• Патица – 1 бр.
• Картофа – 2 бр.
• Моркова – 2бр.
• Пащърнак – 1 корен
• Целина – 2 стебла
• Домат -1 бр.
• Дафинов лист – 2 бр.
• Връзка девесил – ½
• Мащерка – 2 стръка
• Сол
• Черен пипер
• Кисело мляко – 100 гр.
• Жълтъци – 2 бр.
Разфасовайте патицата на парчета и я сложете в тенджерата. Залейте я със студена вода и изчакайте да кипне. Отстранете образувалата се пяна на повърхността и добавете дафиновите листа, солта и черния пипер. Гответе, докато месото започне да пада от костите. След това прецедете бульона и почистете месото от кожата и костите като го накъсвате на парченца.
Почистете картофите, морковите, пащърнака, целината и домата. Нарежете ги на кубчета и ги пуснете в бульона. Когато се сварят поръсете с девесил и мащерка и върнете месото. Гответе още около 5 минути.
Идва ред на застройката. Разбъркайте жълтъците с млякото и темперирайте с черпак от горещата супа. Изсипете застройката в тенджерата, подправете със смлян черен пипер и сол на вкус и гответе още около 5 минути.
Сервирайте с листенца девесил.
4. Шкембе чорба от кладница
Необходими продукти:
• Гъби кладница – 500 гр.
• Краве масло – 60 гр.
• Прясно мляко – 1 ч. ч.
• Брашно – 2 с. л.
• Червен пипер – 1 ч. л.
В началото на подготовката трябва да измиете хубаво гъбите и да ги отцедите от водата. Дебелата част на пънчетата се отстранява, защото е твърде жилава. В тенджерата загрявате 2/3 от маслото и лъжичка олио и добавяте гъбите. Разбърквайте, докато омекнат и пуснат соса си.
След това прибавете брашното и активно бъркайте, за да не стане на бучки. Изсипете две чаени чаши вода, отделеното прясно мляко и около 1 равна чаена лъжица сол. Оставете шкембе чорбата от гъби кладница да поври 10-15 минути и супата е готова.
Междувременно разтопете останалото масло в тиган и добавете червения пипер. Разбъркайте и свалете тигана бързо от огъня. В противен случай има вероятност червеният пипер да загори и да стане неприятно горчив.
Преди да поднесете добавете от маслото с червен пипер към всяка купичка шкембе чорба от кладница.